Vielä asian valiokuntakäsittelyä seurannut keskiviikon palautekeskustelu kesti runsaat kolme tuntia ja osa kansanedustajista joutui juoksemaan palavereistaan äänestykseen.
Erityisesti Perussuomalaiset toistivat vaatimusta uudesta, parlamentaarisesta valmistelusta, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki eduskuntapuolueet, myös oppositio, olisivat siinä mukana. Nyt valmistelun ovat hoitaneet hallituspuolueet.
– Kaikki tämä on tehty sanelupolitiikalla ilman parlamentaarista yhteistyötä, kansanedustaja Ari Jalonen (ps.) totesi monta kertaa.
– Ette ole tavoitellet muuta kuin lukuja. Teillä on malli, ei mietittyä sisältöä. Sanelupolitiikalla olette ohittaneet osan Suomen kansaa. Meidän vaihtoehtomme on nimenomaan ohjelma missä on sisältö, me ollaan keskitytty sisältöön, emme malliin.
Sama viesti oli monella perussuomalaisten kansanedustajalla. Lisäksi he kiittelivät puhemies Eero Heinäluomaa (sd.) siitä, että tämä maanantaina esitti kuntarakennelain uutta valmistelua parlamentaariselta pohjalta.
– Teillä kokenut puhemies joka esitti järkevän ajatuksen. Mitä mieltä ministerit ovat, mitä mieltä puolueen johto?, Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kyseli.
Ei ole aikaa
Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) vastasi, että enää ei ole aikaa odotella.
– Aiemmin välttämättömiä kuntakentän uudistuksia on lykätty jopa vuosikymmeniä eteenpäin, hän sanoi.
– Kaikki tunnustavat, että uudistusta tarvitaan. Se, että uudistus on vaikea, ei ole syy jättää sitä tekemättä. Nyt olemme siinä tilanteessa, että emme voi enää lykätä niitä eteenpäin.
Hän muistutti viime vuonna vain joka kolmannen kunnan talouden täyttäneen tasapainoisen talouden tunnusmerkit.
– Nyt olemme vasta vuodessa 2013. Tiedämme että todella vaativat kuntatalouden vuodet ovat meillä vasta edessä, koska koko ajan odotamme pieniä kasvulukuja ja toisaalta palvelujen tarve tulee kasvamaan.
Yleistä jorinaa perussuomalaisilta
Vihreiden Oras Tynkkynen totesi perussuomalaisten arvostelleen kärkkäästi hallituksen kuntauudistusta. Hän oli kaivanut esiin perussuomalaisten vaihtoehdon.
– Siinä todetaan muun muassa, että peruskunnalla on laaja yleinen toimiala. Millainen toimiala, millaisia tehtäviä, millaisia palveluita? Se ei tästä liuskan mittaisesta paperista käy ilmi, Tynkkynen totesi.
– Ohjelmassa todetaan myös, että peruskunnat hallinnoivat piirikuntaa, jonka järjestämisvastuulle siirretään ne tehtävät, joiden hoitamiseen vaaditaan peruskuntaa laajemman väestöpohjan. Millaiset tehtävät, minkälaiset palvelut, mitä tehtäviä piirikunta hallinnoi.
Hän totesi hallituskautta kuluneen yli kaksi vuotta.
– Perussuomalaiset ovat tässä ajassa saaneet aikaan liuskan mittaisen kokoelmana yleisiä ajatuksia kuntien tulevaisuudesta.
Myös hän arvioi, että aikaa uuteen valmisteluun ei ole.
– Hiekka valuu tiimalasista. Meillä ei ole aikaa aloittaa tyhjältä pöydältä.
SDP:n Merja Kuusisto muistutti perussuomalaisia siitä, että näillä oli tilaisuus lähteä vaikuttamaan.
– Kaksi vuotta sitten perussuomalaisilla oli kaikki mahdollisuudet lähteä mukaan hallitukseen ja olla tekemässä kunta- ja soteuudistusta ja olla vaikuttamassa. Mutta te teitte valinnan, että ette lähde hallitukseen, mikä on harvinaista suurvoiton saaneelle puolueelle, hän pohtii.
Valmisteilla oleva sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus liittyy kiinteästi kuntarakenneuudistukseen.
Suorastaan anteeksi
Myös keskustan ja perussuomalaisten yhteinen kannanotto, jossa ne kehottivat kuntia olemaan toteuttamatta hallituksen esitystä, herätti keskustelu.
SDP:n Maarit Feldt-ranta tiedusteli, että kehottivatko keskusta ja Perussuomalaiset kuntia rikkomaan lakia. Tivaamisen jälkeen niin Soini kuin keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoivat, että lakia tulee noudattaa.
– Tästä voi päätellä, että Soini ja Sipilä suorastaan pyytävät anteeksi viestiä, jonka lähettivät kunnille, vasemmistoliiton Kari Uotila päätteli. Hän korosti kutienkin sitä, että tämänpäiväisten päätösten jälkeen tarvitaan yhteistyötä aiempaa laajemmalla pohjalla. Hän kysyikin, että ovatko oppositiopuolueet sitä mieltä, että pitää tehdä uudistuksia, jotta päästään kestävämpään kuntatalouteen ja muihin taloudellisesti kannattaviin kuntarakenteen ratkaisuihin.
Eduskunta aloittaa istuntotaukonsa tänään keskiviikkona ja palaa istuntotauolta keskiviikkona 4. syyskuuta.