Kansanedustaja Risto Kalliorinne (vas.) on huolissaan kaupallisten valmennuskurssien eriarvoistavasta vaikutuksesta. Hän nostaa asian esiin kirjallisessa kysymyksessään. Valmennuskurssien myötä ne opiskelijat jäävät korkeakoulujen pääsykokeissa usein rannalle, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua kursseille.
Ylioppilaslehden 2005 tekemän selvityksen mukaan tuolloin oikeustieteen opinnot Helsingin yliopistossa aloittaneista peräti 99 prosenttia oli suorittanut jonkin valmennuskurssin. Lääketieteen puolella vastaava luku oli 81. Vaikka korkeakoulujen pääsykoejärjestelmää on viime vuosina uudistettu, kaupallisten valmennuskurssien aiheuttamasta eriarvoistavasta vaikutuksesta ei ole päästy eroon.
Yliopistojen kanta valmennuskursseihin on ollut kielteinen juuri alueellisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti epätasa-arvoistavan vaikutuksen takia.
Hinta jopa yli 5000 euroa
Valmennuskursseja on eri tasoisia ja eri hintaisia. Kalleimmillaan ne voivat maksaa jopa yli 5 000 euroa.
Kalliorinne pitää selvänä, että tämä asettaa opiskelijat keskenään eriarvoisiin asemiin varallisuudesta riippuen.
– Lisäksi valmennuskursseja järjestetään lähinnä suurissa kaupungeissa, joten syrjäseutujen kasvatit joutuvat tässäkin suhteessa epätasa-arvoiseen asemaan. Tämä johtaa lisääntyvään eriarvoistumiseen ja siihen, ettei pienituloisen perheen vesa Hyrynsalmelta voi realistisesti samalta viivalta pyrkiä esimerkiksi lääkärin tai juristin uralle kuin maksukykyisen helsinkiläisen perheen kasvatti.
Valmennuskursseilla pedataan Kalliorinteen mukaan koulutuksellisen eriarvoisuuden sementoimista monella tapaa, koska juuri esimerkiksi lääkärin, juristin tai ekonomin koulutusta vaativista töistä maksetaan hyvin.
– Maksullisia valmennuskursseja tarjotaan myös ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista varten. Ulkomailla sama kehityskulku on ulottunut aina esikoulutasolle saakka.
Yhteiskunnalta tukea
Valmennuskurssien aiheuttama sosiaalinen eriarvoisuus on ollut esillä jo vuosia. Se on Kalliorinteen mukaan aiheuttanut yhden kipukohdan lisää Suomessa pitkään ihanteena pidettyyn koulutukselliseen tasa-arvoon.
Mahdollisuudet parantaa tasa-arvoisuutta korkeakouluun pyrkijöiden kesken voisivat pääsykoejärjestelmän remontin jatkamisen ohella liittyä siihen, että yhteiskunta tarjoaa ilmaisen valmentautumismateriaalin tai lisää vertaisvalmennuksen tukea.
– Jyrkimmillään voidaan nostaa esiin ajatus maksullisten valmennuskurssien kieltämisestä.
Vertaisvalmennuksella tarkoitetaan jo opiskelevia opiskelijoita, jotka voisivat olla pitämässä valmennuskursseja.
– Ylioppilaskuntia, opiskelijakuntia ja muita opiskelijajärjestöjä voisi julkisella rahalla tukea pienimuotoiseen, oman alan tai alojen vertaisvalmennuksen järjestämiseen.