Palkansaajien ostovoima ja työllisten määrä ovat selvässä laskussa tulevina vuosina, jos talouspolitiikkaan ei saada käännettä lähiaikoina.
– Ostovoiman kutistuminen on myrkkyä työllisyydelle ja talouskasvulle, sanoo SAK:n pääekonomisti Olli Koski.
Euroopasta ei hänen mukaansa ole luvassa nopeaa helpotusta vientikysyntään, joten Suomen talous nojaa kotitalouksien kulutukseen.
– Entisestään huonontunut tilanne vaatii uusia talous- ja työmarkkinapoliittisia ratkaisuja.
Nopeasti talouden täsmäpaketti
Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan Tukuseton määräaikaisraportista ilmenee, että tänä vuonna palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima alenee 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 0,7 prosenttia.
– Työllisyyskehityksen tueksi tarvitaan vähintään 200 miljoonan euron elvyttävä täsmäpaketti ja työvoimapolitiikan voimavarojen nostamista.
Ostovoimaa ei Kosken mukaan pidä tässä tilanteessa supistaa kiristämällä verotusta, vaan on huolehdittava työn kannustimista tarkistamalla pienipalkkaisten työtulovähennystä.
Suomen kilpailukyky ei ole raportin mukaan vielä palautunut kriisiä edeltävälle tasolle. Yksikkötyökustannusten nousuun ovat oleellisesti vaikuttaneet elektroniikka- ja metsäteollisuuden merkittävästi pienentyneet tuotantomäärät.
– Teollinen rakennemuutos näkyy alentuneena tuotantona, joka on nostanut osaltaan yksikkötyökustannuksia. Syksyllä pitäisi solmia kokoava työmarkkinaratkaisu, joka ottaa huomioon tilanteen vientiteollisuudessa. Hallituksen elvytys- ja veroratkaisut olisi viisainta kytkeä sopimukseen, Koski sanoo.