Kainuun maakunnan kaakkoisosassa sijaitsevassa Kuhmossa on ollut asutusta jo tuhatkunta vuotta aikaisemmin, kuin tähän asti on tiedetty.
Metsähallituksen kulttuuriperintöinventoinnissa viime kesänä Kuhmosta löytynyt Puhakankankaan kivikautinen asuinpaikka on osoittautunut vanhimmaksi tähän mennessä tunnetuksi asuinpaikaksi alueella.
Asuinpaikalta löytyneen palaneen luun ajoitukseksi saatiin radiohiilimenetelmällä 7000-6600 vuotta ennen ajanlaskun alkua.
Tähän asti Kuhmon vanhimman kivikautisen asuinpaikan on arveltu sijainneen Vasikkaniemessä ja se sijoittuu ajalle 6400-6000 ennen ajanlaskun alkua.
Puhakankankaan asuinpaikka sijoittuu koko Kainuun mittakaavassa vanhimpien tunnettujen asuinpaikkojen joukkoon. Sitä vanhemmat yksittäiset asuinpaikat tunnetaan Kajaanista, Hyrynsalmelta ja Suomussalmelta.
Puhakankankaan asuinpaikka sijaitsee Lentiiranjoen varressa ja sieltä on ollut kivikaudella hyvät kulkuyhteydet eri vesireiteille.
Inventoinnissa Puhakankankaan asuinpaikalta löytyi palaneen luun lisäksi yksi kvartsista valmistettu esine sekä valmistuksen aikana syntyneitä jätekappaleita eli kvartsi-iskoksia. Asuinpaikan vieressä on myös peuranmetsästyksessä käytettyjä pyyntikuoppia.
Kaupungiksi vuonna 1986 muuttuneessa Kuhmossa asutaan edelleenkin. Nykyisin asukkaita on reilu 9 000.