– Jos nämä mömmöt olisivat missä tahansa muualla, ne pitäisi olla asianmukaisesti merkitty terveydelle haitallisina. Vesistöjen lisäksi myös maastoja on merkittävä. Tällä hetkellä siellä ei ole mitään, päivittelee Talvivaara-aktivisti ja -dokumentaristi Hannu Hyvönen.
Säteilyturvakeskuksen (STUK) ja Talvivaara-liikkeen arviot kaivoksen haitallisuudesta eroavat huomattavasti toisistaan. Tämä selittyy ainakin sillä, että STUK mittaa ja antaa lausuntoja vain säteilyvaikutuksista. Uraani on kuitenkin myös kemiallinen myrkky. Sen kertymisvaikutuksia vesistöihin ei ole arvioitu.
Kyltitettävä alue tulee olemaan vähintään 100 neliökilometriä. Hyvösen mukaan merkittävän alueen haitallisuudesta on paitsi tutkimus- myös kokemustietoa. Hän sanoo saaneensa jo viisi kuukautta kestäneen ihottuman jalkaansa saappaan upottua hetteikköön ja hörpätessä vettä.
Leiriläiset estivät rikkihappokuljetuksen
Stop Talvivaara -liike levittää kylttejä yhdessä Rumon Kaivoskapina -leiriläisten kanssa. Molemmat Talvivaaran vastaiset liikkeet pitävät kesän ajan tukikohtiaan alueella.
– On hienoa, että nuoret jakavat huolemme ja tulevat tutustumaan tilanteeseen. Tässä tilanteessa jossa kaivosbuumi uhkaa vesistöjä ja elinympäristöjä läpi maan, tarvitaan kuitenkin enemmän kuin kapinaa. Tarvitaan kansannousu vesistöjen puolesta, Hyvönen totesi liikkeiden yhteisessä tapaamisessa.
Kaivoskapina-leiriläiset sulkivat rikkihappokuljetuksiin käytettävän rautatien kaivokselle maanantai-iltana 24. kesäkuuta istumalla raiteilla. Muun muassa Suomen luonnonsuojeluliitto on vaatinut rikkihapon käytön kieltämistä.
”Talvivaara on kuin romuauto”
Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) mukaan vesien vauhdikas happamoituminen ei ole normaalia ja kipsisakka-altaan vuodon seurauksena monet metallit ylittävät vesistöissä eliöihin vaikuttavan pitoisuustason.
Hyvönen vertaa Talvivaaraa romuautoon.
– Tragikoomista vain, että romuautolla ei pääse katsastuksesta läpi, mutta kaivoksella pääsee. Kaivos on täysin toimimaton. Siellä eivät toimi kipsisakka-altaat, eivät bioliuotukset, ei rikkihappoliuotus…
Sekä Stop Talvivaara -liike että Kaivoskapina-leiriläiset näkevät ainoana mahdollisena vaihtoehtona kaivoksen toiminnan keskeyttämisen.
Hyvösen mukaan tätä ei kuitenkaan haluta tehdä, koska Talvivaara on uraaniteollisuuden pilottihanke.
– Taloudelliset intressit ajavat nyt kirkkaasti ohi kaikista muista. Takana on visio Suomesta kaivosmaana, mutta se on laskevan auringon ala. Jos oltaisiin ajan hermolla, etsittäisiin muita ratkaisuja, siellä ovat ne uudet Nokiat.
Hyvönen suree suuren alueen ihmisten marjastus- ja sienestysmaiden sekä kalavesien pilaantumista.
– Vielä ei ole laajalti edes tajuttu, kuinka suuri tuho on.
Luvanmukaiset sulfaattipäästöt vaarallisen korkeat
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (AVI) poisti toukokuun lopussa Talvivaaralta jätevesien enimmäisrajoitukset. Sen sijaan se tiukensi päästöpitoisuuksia, mutta ne ovat edelleen esimerkiksi sulfaatin osalta 6000 mg/l. Talvivaara haki lupaa 7000 mg/l.
Jo 250 mg/l sulfaattipitoisuus alkaa aiheuttaa ihmiselle kromosomimuutoksia. Kalojen lisääntyminen häiriintyy 50 mg/l pitoisuudessa. Lähivesistöistä on mitattu kymmen- ja satakertaisia pitoisuuksia.
Uuden luvan mukaan sulfaatin kokonaismäärä pysyy noin 12 000 tonnissa loppuvuoden aikana. Se saa olla saman verran vuonna 2014. Sekä yhtiö että ympäristöjärjestöt ja paikalliset ovat valittaneet uudesta päätöksestä.
Talvivaaran suurimmat omistajat ovat Suomen valtio Solidiumin kautta, toimitusjohtaja Pekka Perä sekä Varma.