Suomalaiset pelkäävät selvästi enemmän sutta ja karhua kuin aikaisemmin. Metsähallituksen ja Suomen riistakeskuksen tilaaman kyselytutkimuksen mukaan 46 prosenttia suomalaisista pelkää karhua ja 47 prosenttia sutta. Kyselyyn vastasi yli tuhat suomalaista.
Kun samat kysymykset esitettiin neljä vuotta sitten ja silloin karhua ilmoitti pelkäävänsä 34 prosenttia ja susia 32 prosenttia suomalaisista.
Metsähallituksen erätiedottaja Aku Ahlholm pitää pelon lisääntymistä yllättävänä. Hän arvelee taustalla olevan se, että suurpetokonflikti on talven ja kesän aikana kärjistynyt.
Pelon tunteen lisääntyminen ei selity petokannoilla, sillä ainakin susikanta on laskenut vuoteen 2009 verrattuna. Vastaavasti petokeskustelu, erityisesti susien osalta, on lisääntynyt. Tutkimuksessa kysyttiin yksinkertaisesti, pelkäätkö sutta tai pelkäätkö karhua. Osa vastaajista saattoi ajatella pelkäävänsä petoa kohdatessaan tämän ja osa taas pelkäävänsä petoa yleensäkin.
Salametsästykselle tuomio
Suomalaisista suurin osa (54 prosenttia) sallisi pihapiiriin tulleen suurpedon tappamisen. Vielä suurempi osa (76 %) on sitä mieltä, että suurpetokantoja on voitava säädellä metsästyksellä. Sen sijaan salametsästys tuomitaan selkeästi.
Suomalaiset luottavat suurpetokannan arvioinnissa lähes yhtä paljon metsästäjien (37 %) kuin tutkijoiden (39 %) näkemykseen. Kysymys on tosin mielikuvista, sillä tutkijoiden kanta-arvio perustuu yhteistyöhön metsästäjien kanssa.
Kyselytutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy huhti-toukokuussa 2013. Kysymykset olivat osa laajempaa Suomalaisten suhtautuminen metsästykseen -kokonaisuutta.
Lisää tietoa tutkimuksesta löytyy osoitteista: www.suurpedot.fi ja www.eraluvat.fi .