Ihmisoikeusliiton asiantuntija kehottaa toimimaan
Melkein puolet 93 000 eurooppalaisesta seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvasta on kokenut syrjintää tai häirintää seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä takia. Tutkimukseen osallistuivat homot, lesbot, biseksuaalit ja transihmiset.
Syrjintä ja häirintä jätetään myös laajasti raportoimatta. Näin kertoo Euroopan unionin perusoikeusviraston teettämä tutkimus toukokuulta. Samaa todistaa Suomen sisäministeriön ja Ihmisoikeusliiton tuore raportti.
Syrjintätapausten aliraportointi eli ilmoittamatta jättäminen viranomaiselle on yleistä. Syrjitty pelkää valituksen tuottamaa julkisuutta ja hankalan ihmisen mainetta, eikä usko valittamisen tuovan muutosta. Syyt ovat toisaalta tietämättömyydessä. Syrjitty ei tiedä, mikä on oikea väylä asioiden eteenpäin viemiseksi.
EU:n tutkimukseen osallistui noin 3 400 suomalaista.
Arkoja asioita
Tutkimuspäällikkö Milla Aaltonen Ihmisoikeusliitosta harmittelee työpaikallaan syrjityn Tuija Turusen päätöstä olla ilmoittamatta syrjintätapauksestaan viranomaisille.
– Kuulostaa siltä, että työnantajan toiminta ei ole ollut asianmukaista. Olisi kannattanut viedä asia eteenpäin, Aaltonen pohtii.
Tutkimuspäällikkö myöntää, että tällaiset asiat ovat kokijoilleen hyvin arkoja. Tuijan tapauksessa syrjintää tapahtui työpaikalla, jolloin luottamusmiehen olisi pitänyt auttaa.
– Matalan kynnyksen keinona on ottaa yhteys omaan ammattiliittoon. Monessa ammattiliitossa on hyvä ymmärrys näistä asioista ja ne pystyvät tarjoamaan hyvää ja ilmaista oikeudellista neuvontaa.
Toiseksi reitiksi tällaisessa tapauksessa Aaltonen ehdottaa aluehallintovirastojen työsuojeluvastuualueita. Lisäksi asian olisi voinut viedä oikeuteen.
– Tilanne ei olisi ollut ollenkaan toivoton, Aaltonen toteaa.