Turun seudun kuusi kuntaa aloittaa seutuliikenteen ensi vuoden heinäkuun alussa. Ainakin vuoden ajan Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa, Liedossa ja Ruskolla saa matkustaa samalla bussitariffilla, mutta myös yli kuntarajojen.
Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan jäsen Emma Vartiainen (vas.) uskoo, että joukkoliikennejohtaja Sirpa Kortteen esitys menee tämän päivän kokouksessa lävitse. Seutuliikenteen järjestämistä on Turun seudulla hiottu hartaasti kuntien kesken.
Yhtenäinen tariffi mahdollistaa samalla hinnalla matkustamisen esimerkiksi Kaarinasta Turun ja Raision kautta Naantaliin kuin Turun sisäisessä liikenteessä. Samalla matkojen hinnat Turussa olisivat nousussa.
Vartiainen kertoo, että eräiden arvioiden mukaan Turussa kertalipun hintaan on arvioitu tulevan korotus 2,50 eurosta kolmeen. Vuoden sisäänajon jälkeen seutuliikenteen taksoja on tarkoitus muuttaa vyöhykkeisiksi.
Vartiaisen mukaan tasataksaan on päädytty, koska rahastus- ja maksujärjestelmän kilpailutus ei mahdollisesti olisi edistynyt tarvittavassa aikataulussa. Kaupunkiseudun joukkoliikenne on viety markkinaoikeuteen maksujärjestelmähankinnasta.
Uudistus on tuomassa tasavertaista liikkumista kuuden kunnan alueelle. Esimerkiksi Raisiossa lapsi maksaa yhdensuuntaisesta matkasta nyt 3,50 euroa ilman vaihto-oikeutta. Turussa lapsi voi tehdä edestakaisen matkan 1,20 eurolla.
Opiskelijoiden, eläkeläisten ja muiden ryhmien alennukset saadaan kunnissa samoiksi. Ikärajat ja alennusryhmät yhtenäistetään.
Matkustajamäärät lisääntyvät
Korte arvioi YLE Turulle, että tasataksa lisää matkustajamäärää hyvinkin reippaasti. Toisaalta hän piti epäoikeudenmukaisena, että lyhyt matka maksaa saman verran kuin pitkä. Maksut eivät vastaa liikennöinnin kustannuksia matkustussuoritteeseen verrattuna.
Vyöhykejärjestelmästä vallitsee kuntien kesken erilaisia näkemyksiä.
Linjojen kilpailuttamisesta on Turussa saatu hyviä kokemuksia. Bussikalusto on parantunut huomattavasti, ja osaltaan tämän vuoksi myös matkustajamäärät ovat kääntyneet kasvuun.
Seutuliikenteen uskotaan parantuvan kilpailutuksen myötä.