TUL:n joukkueenjohtajana Maailmankisoissa toiminut Jukka Ukkola toteaa bulgarialaisten selvinneen hyvin kisajärjestelyistä.
– Sen mitä itse koin ja mitä urheilijoiden kanssa keskustelin, niin pääosa asioista hoidettiin Varnassa hyvin. Erityisesti logistiikka pelasi mainiosti, kun miettii että samana päivänä saattoi olla jopa 6–7 lajia ja vielä eri puolilla kaupunkia. Busseja oli riittävästi ja aikataulut pelasivat.
Myös lajit vedettiin aikataulussaan.
– Tuomaritoiminta puhutti jonkin verran muun muassa painissa, mutta se nyt tuntuu olevan jokaisen kisan vitsaus.
Ukkolan mukaan joissakin lajeissa urheilijoiden väliset tasoerot olivat suuria. Näin oli muun muassa pöytätenniksessä, jossa oli jo kv. tason tekijöitä kuten Suomen Benedik Olah ja sitten taas vaatimattomilla taidoilla varustettuja pelaajia.
Hän muistuttaa tämän johtuvan siitä ettei Maailmankisoihin ole asetettu tasokriteerejä. Oikeastaan ainoa kriteeri on, että urheilijan on oltava amatööri. Tuokin termi on kuin veteen piirretty viiva. Miten määritellään amatööri? Tämä asia onkin nyt CSITssä työn alla.
Maailmankisoissa oli joukkueita perinteisistä työväen urheilujärjestöistä kuten TUL, Venäjän Rossija ja Ranskan FSGT. Sitten oli taas yritysten tai ay-liikkeen sponsoroimia työntekijöiden joukkueita kuten Ukrainan Energoatom ja Bulgarian Vidima.
Ukkolan mukaan tulevaisuudessa tämä piirre saattaa jopa lisääntyä. Hän toteaa toukokuun liittokokouksen antaneen selvät eväät alkaneelle toimintakaudelle, että TUL:n on kehitettävä suhteitaan ammattiyhdistysliikkeeseen.
– Suhteet ovat jo olemassa mutta niitä on entisestään parannettava. Ay-liikkeellä on omia sporttifestareitaan, joita TUL:n seurat järjestävät yhteistyössä paikallisen ay-väen kanssa.
– Jos ay-puolella tajutaan, että tätä kautta heillä olisi mahdollisuus päästä isompiin liikuntakuvioihin, niin varmasti Suomenkin panos Maailmankisoissa vahvistuisi entisestään. TUL on valmis ottamaan tämän sektorin haasteen vastaan, sanoo Ukkola.