Viikon kysymys
Tällä viikolla kirjastoväki kokoontuu valtakunnallisille Kirjastopäiville Mikkeliin. Kirjastot.fi ja Suomen kirjastoseura lähettivät kirjastoja koskevan kyselyn kaikille kunnille. Kaksi kolmasosaa kunnista vastasi.
Kuinka monta yleistä kirjastoa Suomessa on, Suomen kirjastoseuran toimistopäällikkö Kristiina Kontiainen?
– Tällä hetkellä pääkirjastoja on 304, sivukirjastoja 483. Kirjastoautoja on 151 sekä yksi kirjastovene. Laitoskirjastoja on 40.
Mitä kysely paljasti?
– Kyselyyn osallistuneista kunnista joka viidennessä suunnitellaan kirjaston toimipaikan tai kirjastoauton lakkauttamista. Joka neljäs kirjasto ilmoitti, että avoimia paikkoja ei taloudellisista syistä täytetä. Lomarahoja vaihdetaan vapaisiin 17 prosentissa kirjastoissa ja viisi prosenttia kirjastoista joutuu lomauttamaan henkilökuntaa.
Miten tämä vaikuttaa kirjastojen palveluun?
– Aukioloaikoja joudutaan supistamaan. Jos kirjasto päättää esimerkiksi lomauttaa henkilökuntansa kesän ajaksi, asiakkaat eivät pääse käyttämään kirjaston palveluja, kun heillä olisi siihen aikaa. Tämä vaikuttaa tilastoihin, joissa näkyy lainausmäärien väheneminen. Tätä tietoa päättäjät käyttävät perustellessaan esimerkiksi sivukirjaston sulkemista.
Mitä tapahtuu syrjäkylien kirjastopalveluille?
– Joissakin kunnissa myös kirjastoautoja ollaan lopettamassa. Se merkitsee sitä, että syrjäkylien kirjastopalvelut häviävät. Ne henkilöt, jotka asuvat kaukana keskuksista ilman autoa ja nettiyhteyttä, jäävät ilman palvelua.
Voiko kunta lopettaa kirjastopalvelut kokonaan?
– Suomessa on kirjastolaki, joka velvoittaa kuntaa järjestämään kirjastopalvelut. Sen sijaan laki ei määritä, minkä tasoista palvelun pitää olla. Opetus- ja kulttuuriministeriö on laatinut suositukset, mutta sanktioita suosituksien noudattamatta jättämisestä ei ole.
Miten kuntien taloudellinen tilanne on vaikuttanut kirjastojen materiaalihankintaan?
– Tilaston mukaan viime vuonna kirjastoihin hankittiin 10 prosenttia vähemmän aineistoa kuin edellisvuonna. Hankintojen vähennys heikentää aineiston saatavuutta, joka pidentää varausjonoja.
Mitä voidaan tehdä asian kohentamiseksi?
– Hämeenlinnan kirjastossa on kokeiltu kirjaston itsepalvelua. Asiakas pääsee kirjastoon kirjastokortillaan ja lainaa materiaalia ilman henkilökunnan läsnäoloa. Edullisilla investoinneilla kirjastoon saadaan turvalaitteet, kuten kamerat. Lisäksi asiakkaasta jää jälki korttia käyttäessään. Aineiston saannin ja palveluiden valtakunnallista kehittämistä tulisi jatkaa.