Teiden kunto huolestuttaa
Kolmasosa kansalaisista katsoo julkisen liikenteen palvelujen heikentyneen kahden viime vuoden aikana. Kuitenkin enemmistö suomalaisista (52%) antaa hyvän tai melko hyvän arvosanan julkiselle liikenteelle.
Tiedot ilmenevät Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n teettämästä joukkoliikennebarometristä. Vastaava TNS Gallupin toteuttama tutkimus tehtiin kaksi vuotta sitten.
Kahden vuoden takaisesta tutkimuksesta tyytyväisyys on lisääntynyt kaukojunaliikenteeseen. Paikallisen linja-autoliikenteen ja kotimaan lentoliikenteen suhteen tyytyväisyys on vähentynyt.
– Nämä ovat lujimmin kilpailtuja aloja liikenteessä ja kilpailu on pelkästään hintakilpailua, sanoo Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL:n puheenjohtaja Vesa Mauriala.
Bussireiteistä käytävä hintakilpailu johtaa Maurialan mukaan usein siihen, että vuoroja ajetaan heikolla kalustolla.
Tiet kuntoon
Kansalaiset kokevat maanteiden kunnon heikkenevän. Puolet vastaajista pitää teiden kuntoa huonona, kun kaksi vuotta sitten heitä oli kolmannes.
Rautateiden kuntoa moittii joka viides vastaaja, mutta toisaalta useampi (29%) piti niiden kuntoa hyvänä.
Liikenneolojen kehittämisessä tärkein kohde on kansalaisten mielestä maanteiden perusparannukset. Ratojen perusparannus jää selvästi kakkoseksi.
Vähiten tarvetta nähdään uusiin lentokenttähankkeisiin ja moottoriteihin.
Tietullit eivät innosta
Enemmistö kansalaisista vastustaa tietulleja tai ruuhkamaksuja henkilöautoliikenteeseen. Reilu neljännes niitä kuitenkin kannattaa.
Tässä suhteessa kansalaisten mieli ei ole muuttunut kahden vuoden takaisesta barometristä.
Helsinkiläisistä ruuhkamaksujen kannattajia löytyy 43 prosenttia. Sen sijaan Espoossa ja Vantaalla pannaan kovasti hanttiin.
Puolet suomalaisista kannattaa joukkoliikenteen maksuttomuutta asutuskeskuksissa. Kolmasosa on sitä vastaan. Pääkaupunkiseudulla maksuttomuuden kannattajia ja vastustajia on yhtä paljon.
Maksuttomuutta kannatetaan, koska se vähentäisi henkilöautoliikennettä ja vastustetaan, koska se lisäisi ”turhaa joukkoliikenteen käyttöä”.
Tallinnassa liikenneonnettomuudet ovat vähentyneet sen jälkeen, kun kaupunki siirtyi asukkailleen maksuttomaan joukkoliikenteeseen.
Vesa Maurialan mielestä Helsingin kannattaisi kokeilla maksuttomuutta esimerkiksi kohdennettuna joihinkin ikäryhmiin.
TNS gallup haastatteli liikennebarometriin runsaat tuhat kansalaista ja lisäksi pääkaupunkiseudun liikenteen järjestelyistä koottiin noin 700 haastateltavan vertailuaineisto.