Helsingin piirin kokousedustaja Jenni Uljas ei puoluekokouksen yleiskeskustelun jatkuessa iltapäivällä ole tyytyväinen Vasemmistoliiton toimintakulttuuriin. Puoluekokouksen osalta hän on pettynyt puoluehallituksen aloitteisiin antamiin vastauksiin.
– Lähes kaikki puoluedemokratiaa koskevat aloitteet on torpattu.
Tämä on Uljaan mielestä osoitus siitä, että jäsenten kunnioittamisessa on parannettavaa puolueessa. Parannus asiaan on paikallaan.
Eurokriisin keskellä ei nykymenolla voida Suomessa jatkaa, katsoi Hanna Sarkkinen Pohjois-Pohjanmaalta. Hän piti nykyistä elämäntapaa täysin kestämättömänä.
Vasemmistoliitto tarvitseekin Sarkkisen mielestä ohjenuorakseen asiakirjaa, joka visioi sen, miten on mahdollista elää yhteiskunnassa, jossa yhdistyy sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ympäristön kestävyys.
Työtä puolueella riittää, koska asiakirjan hahmottaman yhteiskunnan mahdollistava linja ei ole selvä. Se ei ole selvä puolueen sisällä, miten se voisi olla sitä muille.
Perusta unohtunut?
Sauli Isokoski, Pohjanmaa, piti Iloisena asiana, sitä, että puolueen johtopaikoille on tunkua.
Misha Dellinger, Varsinais-Suomi, muistutti mille perustalle Vasemmistoliitto perustettiin. Hänestä se ei ole kunnolla kyennyt yhdistämään tuon perustansa osapuolia, kuten ay-vasemmistolaisuutta ja aatteellista marxilaisuutta. Hän sanoi myös olevansa kyllästynyt koko keskusteluun hallituksesta. Se vie voimia tärkeämmältä. .
Heidi Komulainen Pohjois-Savosta uudisti jo viime puoluekokouksessa tekemänsä esityksen, jota piirinsä puoluekokousryhmä kokonaisuudessaan kannattaa.
– Kansaedustajakaudet tulisi savolaisten mielestä rajata kolmeen peräkkäiseen. Peruste tähän on demokratian lisääminen. Puoluehallitus ei ole yhtynyt esitykseen. Sen mielestä se rajoittaa valinnan vapautta.
Heikkoa eurooppapolitiikkaa
– Jos vasemmisto keskittyy vain suomalaisiin asioihin, kaventuu vaihtoehdottomuus entisestään, totesi Heikki Palomaki, Helsinki.
Esitys punavihreäksi asiakirjaksi saa Palomäeltä kiitosta, mutta eurooppapolitiikan osalta se on hänestä heikko.
Palomäki korostaa, että Euroopan Keskuspankille ei pitäisi antaa lisää valtaa. Sen sijaan se kaipaa demokratisoimista ja sen rooli tulisi määritellä uudelleen.
Ay-aktiivi Mirka Järvinen, Häme, sanoi voimakkaana kantanaan, että työväenpuolueena Vasemmistoliiton on ajettava kaikille oikeutta kahdeksan tunnin työpäivän saavuttamiseksi.
Hallintarekisteri julkiseksi
Ville Okkonen, Varsinais-Suomi, esitti, ettei Punavihreää asiakirjaa hyväksytä meneillään olevassa kokouksessa. Hän ehdotti sen lähettämistä järjestökäsittelyyn keskusteluasiakirjana.
Hallituksen verokierron kitkemiseen asettamat tavoitteet eivät ole toteutuneet, muistutti Erkki Laukkanen. Julmimmaksi veronkierron menettelytavaksi Laukkanen nimesi hallintarekisterin laajentamisen. Hän esitti, että Vasemmistoliitto edellyttää hallintarekisterin saattamista julkiseksi.
Uudenmaan piirin puheenjohtaja Kati Tyystjärvi esitti, että Paavo Arhinmäki asettuu seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdolle Uudenmaan vaalipiirissä. Hän perusteli ehdotustaan merkityksellä, joka Uudellamaalla on.
Jiri Sironen, Helsinki, kannatti puoluekokouskauden lyhentämistä kahteen vuoteen.