Ei ole mitään epäselvyyttä siitä, etteikö Vasemmistoliitolla olisi linjaa sote-uudistukseen, muistutti kansanedustaja Erkki Virtanen puoluekokouksen yleiskeskustelun alkaessa.. Hän oli puolueen edustaja kiistaa herättäneestä asiasta viimein sovun löytäneessä työryhmässä.
Vasemmistoliiton linja pitää sisällään sen, että terveydenhoitojärjestelmän on perustuttava vahvoihin peruskuntiin ja yksikanavaiseen rahoitukseen.
Päätetyt sote-järjestämisalueet eivät ole parhaat mahdolliset, mutta ratkaisun kohentamiseen saavutetusta tasosta eivät Vasemmistoliiton voimat riittäneet.
Virtanen totesi mielellään työskentelevänsä seuraavan puoluekokouskauden sellaisessa Vasemmistoliiton hallituksessa, jonka varapuheenjohtajana toimii Aino-Kaisa Pekonen ja jonka puoluesihteeri on Saila Ruuth.
Irma Taavela Hämeen piiristä katsoi, että oikeistolainen politiikkaa on saanut johtaa suomalaista yhteiskuntaa samalla kun vasemmisto on tyytynyt räksyttämään.
Suurimmaksi esteeksi sille, ettei vasemmisto ole päässyt merkittävämpään asemaan, Taavela nimesi sen itsensä.
Loistavat ministerit!
– Vasemmistoliitolla ei todellakaan ole tarvetta minkäänlaiseen ministerivaihtoon, myhäili Paavo Arhinmäen ja Merja Kyllösen työhön tyytyväinen Olli Kohonen, Pohjois-Pohjanmaalta.
Kohonen tuomitsi Pohjois-Suomeen kohdistumassa olevat ammatillisen koulutuksen leikkaukset. Hän piti niiden seurauksia katastrofaalisina.ja vetosi omiin ministereihinsä. Nuorisotakuun kannalta on ehdottoman tärkeätä leikkausten sijasta saada pohjoiseen koulutuspaikkoja lisää.
Elämänsä ensimmäiseen puoluekokoukseen osallistunut kansanedustaja Silvia Modig katsoi hallituksen perusturvan korotustoimien olleen suorastaan historiallinen teko.
Ansio siitä lankeaa hänestä ennen muuta vasemmistoliitolle, jonka tavoitteiden ytimeen sillä on osuttu.
– Voimme olla siitä ylpeiltä, kohotti Modig puoluekokouksen muutenkin korkeata ilmapiiriä.
– Mutta työ jatkuu. Vasemmistoliittoa tarvitaan turvaamaan nuorisotakuun toteutuminen ta pätkätyöntekijöiden olojen parantaminen sovitulla tavalla, muun muassa.
Vesa Matti Volanen Keski-Suomesta katsoi, ettei maan hallituksen puolustuspoliittisessa selonteossa ottama, sotilasliitot mainitseva kantaa voi pitää vasemmistoliiton kantana, joka puolueena haluaa purkaa sotilasliitot.
Puoluekokouskausi kaksivuotiseksi
Ensi vuosi on vuosi, jolloin mitataan europolitiikan selkeys ja kannatus.
– Siksi Vasemmistoliiton on terävöitettävä eurooppalinjaansa, vaati Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson.
. Tämä tarkoittaa Anderssonin mielestä sitä, että puolue vaatii leikkauksista luopumista, rakenteellisia uudistuksia rahaliittoon, velkojen anteeksiantamista ja verokiertoon puuttumista.
Euroopan Unionia on muutettava radikaalisti demokraattiseksi ja kansanäänestykset on otettava käyttöön.
Vasemmistoliiton demokratisoimisessa entisestään olisi puoluekokouskauden lyhentäminen kahteen vuoteen oleellinen asia.
Jäsenkysely eurooppapolitiikasta
Eero Väätäisen, Uusimaa, puheenvuoroon sisältyi ehdotus lapsilähtöisen politiikan nostamisesta esille entistä voimakkaammin.
– Ilman lapsia ei ole aikuisia. Siksi lapset tarvitsevat hyvän maailman elää, korosti Väätäinen
Antti Ronkainen, Pirkanmaa, iloitsi, että Vasemmistoliitossa vihdoinkin aletaan keskustella eurooppapolitiikasta. Hän ehdotti jäsenkyselyn tekemistä asian tiimoilta.