Suomesta jalkapallovaltio. Puolueen pankkitili pois Nordeasta. Osakeyhtiölainsäädäntöön maininta siitä, että yhtiön tarkoitus on turvata luomansa työpaikat. Valtiolta laina autokoulua varten. Tasavallan presidentin virka lakkautettava. Ympäristöhallinnon henkilöstöä lisättävä. Kansanedustajakaudet rajattava kolmeen. Työsuhdeturvaa parannettava yrityksiltä perittävällä irtisanomisrahalla.
Muun muassa näistä asioista jäsenistö on tehnyt aloitteen vasemmistoliiton puoluekokoukseen. Kokous käsittelee aloitteet pääosin sunnuntaina.
Turkistarhaukseen palataan
Turkistarhauksesta päästään taas väittelemään.
Viime vuosien näkyvistä kiistakapuloista ydinvoimakysymys näyttää ratkaistun, sillä siitä ei ole yhtään aloitetta. Toisesta kiistanalaisesta asiasta eli turkistarhauksesta sen sijaan päästään taas väittelemään. Kolme vuotta sitten pidetyssä edellisessä puoluekokouksessa vasemmistoliitto otti siihen kielteisen kannan. Asian arvioidaan nousseen taas esiin, koska eduskunnan käsittelyssä oleva kansalaisaloite turkistarhauksen lopettamisesta on herättänyt laajaa keskustelua.
Nyt joukko pohjanmaalaisia vasemmistoliiton yhdistyksiä ja henkilöitä vaatii, että puolue poistaa ohjelmastaan vaatimuksen turkistarhauksen lopettamisesta. Aloitteita on viisi.
2010 kokouksessa lopputulos oli ottaa Vasemmistoliiton poliittiseen tavoiteohjelmaan tavoitteeksi luopumisjärjestelmän luomisen turkistarhaajille, jotta tarhauksesta voidaan luopua siirtymisajan jälkeen. Äänestystulos oli 131–127 ja seitsemän tyhjää.
Vuoden 2007 kokouksessa turkistarhausta puoltavat voittivat koeäänestyksessä selvällä enemmistöllä.
Työtä, työtä, työtä ja perustuloa
Vihreät nosti omasta parin viikon takaisesta puoluekokouksesta poliittiseksi viestiksi julkisuuteen aloitteen saada myydä viiniä ulos ravintoloista. Vasemmistoliittolaisia viiniasia ei liikuta aloitteeksi asti, mutta sen sijaan työstä on useita aloitteita:
Vasemmistoliiton tulee olla ennen kaikkea työväenpuolue. Järjestöille on taattava lailla kanneoikeus. Osa-aikatyölle on määriteltävä rajat. Työntekijän asemaa on parannettava työn vastaanottamistilanteessa. Työsuhdeturvaa on parannettava irtisanomisrahalla.
Lisäksi perustulosta on tehty kolme aloitetta.
Demokratiaa halutaan kehittää: Tavoitteiksi esitetään valtakunnallisten kansanäänestysten lisäämistä ja lähidemokratian kehittämistä.
Myös kuntapolitiikasta on useita aloitteita:
Kunnallisverotusta esitetään ulotettavaksi pääomatuloihin. Kuntahallintoa olisi kehitettävä kolmiportaiseksi. Kiinteistöjen valtionosuuksien palauttamisesta olisi luovuttava. Valtion ja kunnan tuloverot tulisi yhdistää. Palvelujen yksityistämisen vaihtoehtoja tulisi kehittää.
Aloitteita on myös ohjelmiksi yksin asuvien, vanhusten ja vammaisten asioista, paperittomien siirtolaisten terveydenhuollosta, lapsilisistä ja toimeentulotuesta sekä perusterveydenhuollon maksuttomuudesta.
Aloitteissa esitetään myös muun muassa valtiollista rakennusyhtiötä ja julkista oppimateriaalituotantoa kouluihin, louhintamaksua ja valtion kaivosrahastoa, opintotuen kehittämistä, tasa-arvoisen avioliittolain ajamisesta, syrjinnän vastustamista.
Talouspoliittiset aloitteet liittyvät EU-politiikkaan. EKP:n matalan inflaation linjaa arvostellaan ja Eurooppa-politiikan linjaa vaaditaan selkeytettäväksi.
Puoluekokouksia tiheämmin?
Eniten puoluekokouksessa arvellaan keskustelua kuitenkin herättävän aloite puoluekokouskauden lyhentämisestä kolmesta vuodesta kahteen vuoteen. Sitä perustellaan jäsendemokratian lisäämisellä, koska kolme vuotta on ikuisuus politiikassa. Kokous käsittelee myös aloitteen, jossa esitetään puoluekokouksista luopumista samalla perusteella eli jäsendemokratian vuoksi. Puoluekokousten tehtävät hoitaisi puoluevaltuusto.
Puoluehallitus ei puolla kumpaakaan esitystä. Puoluekokouskauden lyhentämistä se vastustaa, koska puoluekokousten järjestäminen on kallista. Kokousten lopettamista esittävälle se muistuttaa, että puoluekokouksista luovuttiin kerran ja kokemus ei ollut hyvä.
Toinen puolueen toimintaan liittyvä keskustelua herättänyt aloite on valita kolme varapuheenjohtajaa. Jos puoluekokous hyväksyy sen, jo tässä puoluekokouksessa valitaan vasemmistoliitolle kolme varapuheenjohtajaa nykyisten kahden sijaan.
Mielenkiintoinen on myös aloite ”rinnakkaistoiminnan kieltämisestä puolueessa”. Siinä pidetään vakavana ongelmana ryhmäkuntien muodostamista puolueorganisaation sisälle ja mainitaan eduskunta.
– Jos jostain on päätettydemokratian pelisääntöjä noudattaen, niiden mukaisesti tulee toimia, Harri Lindholm kirjoittaa aloitteessaan.
Järjestötyötä koskevia aloitteita on myös puolueen tiedottamisesta, teemakampanjoista, jäsenmaksusta, työryhmistä, puolueen työntekijöistä, kokousten videoinnista jne.