Vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila oikoo käsityksiä telakkateollisuuden kannattavuudesta.
Hän viittaa vasemmistoliiton telakkatyöryhmä keskiviikkona 29-kohtaisen telakkapoliittisen ohjelman jälkeen saamaansa palautteeseen. Siinä vaadittiin valtiolta toimia telakkateollisuuden tulevaisuuden turvaamiseksi muun muassa sillä, että valtio lähtisi omistajaksi telakkateollisuuteen 30 prosentin osuudella.
– Monella on herännyt kysymys siitä, miksi valtion pitäisi lähteä omistajaksi bisnekseen, joka on suurissa vaikeuksissa. Väite alan yleisestä kannattamattomuudesta ei pidä paikkaansa, Uotila kirjoittaa perjantaina julkaisemassaan blogitekstissä.
Hän toteaa, että käynnissä oleva kriisi on ennen kaikkea omistajuuden kriisi.
– Nykyiseltä omistajalta, korealaiselta STX konsernilta on puuttunut sitoutuminen laivanrakennuksen jatkamiseen Suomessa. Alan tulevaisuus on kansallinen kysymys, eikä korealaisilla ole ollut riittävästi intressejä jatkaa teollisuutta juuri Suomessa, Uotila arvioi.
Kriisi koskee STX:ää
Uotila muistuttaa, että STX konserni ja suomalaiset telakat ovat kaksi eri asiaa eikä vasemmistoliitto ole esittänyt valtion lähtemistä mukaan STX yhtiöön, vaan suomalaisen telakoiden omistajaksi..
– Nykyinen kriisi koskee ennen kaikkea STX:ää yhtiönä, ei Suomessa sijaitsevia telakoita. Suomen telakat ovat maailman johtavimpia laivanrakennuksessa, hän jatkaa.
– Telakoiden toiminta on Suomelle voittoisaa ja ala on vuosikymmenten aikana tuonut maallemme miljardeja euroja verotuloja. Kun telakka saa tilauksen, niin se on aina kannattavaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Näin ollen valtion on erittäin järkevää sijoittaa työllistävään ja vientivetoiseen alaan.
95 prosenttia vientiin
Uotila totea meriteollisuuden kokonaisuudessaan työllistäneen Suomessa vuonna 2012 noin 18 000 työntekijää. Alalla toimivien yritysten määräksi arvioidaan noin 450.
– Meriteollisuudella on merkittävä rooli Suomen viennissä, sillä sen yhteenlasketusta noin 5,3 miljardin euron liikevaihdosta 95 prosenttia tulee viennistä. Huolimatta suurista volyymeista, toimialan liikevaihto on laskenut vuodesta 2008 tähän päivään mennessä noin 30 prosenttia, Uotila kirjoittaa.
– On selvää, ettei valtiolla ole varaa päästää alaa hiipumaan Suomessa. Laivanrakennuksen kysyntä tulee lisääntymään tulevaisuudessa, muun muassa Venäjän valtavan laivatarpeen johdosta. Myös risteilijöitä tullaan tilaamaan tilapäisen notkahduksen jälkeen.