Viikon kysymys
Suomessa retkeilijällä on moniin muihin maihin verrattuna poikkeuksellisen laajat oikeudet liikkua ja toimia luonnossa. Näitä oikeuksia kutsutaan jokamiehenoikeuksiksi.
Mitä jokamies saa Suomen luonnossa tehdä, Suomen Ladun asiantuntija Anne Rautiainen?
– Marjastaa, sienestää, kiipeillä, uida, meloa, kävellä, hiihtää ja pyöräillä saa aika vapaasti.
– Jokamiehenoikeudet eivät riipu siitä, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Esimerkiksi onkiminen toisen omistamalla vesialueella on sallittua, kunhan ei häiritse toiminnallaan maanomistajaa tai luontoa.
Saako naapurin laiturilta onkia?
– Ei saa, koska laituri on yleensä naapurin pihapiirissä eikä toisen pihaan saa mennä luvatta.
Mitä muuta jokamies ei saa tehdä?
– Esimerkiksi puiden oksien katkominen on selkeästi maanomistajaan kohdistuva haitta ja sellaista ei saa tehdä.
Kuka on jokamies?
– Marjastaminen nousee kesäisin toistuvasti puheenaiheeksi. Epätietoisuutta herättävät etenkin ulkomaalaisten marjanpoimijoiden oikeudet. Jokamiehenoikeudet koskevat kaikkia Suomessa asuvia ja oleskelevia, kansalaisuudesta riippumatta.
Missä jokamiehenoikeudet ovat voimassa?
– Yli 90 prosenttia Suomen pinta-alasta on käytettävissä jokamiehenoikeudella. Alueita on käytännössä kolmenlaisia. Sellaisia, missä jokamiehenoikeudet ovat kokonaisuudessaan voimassa ja sellaisia, missä niitä on jollakin tavalla rajoitettu. Esimerkiksi luonnonsuojelualueilla voi olla maihinnousukieltoja, jos tietty lintulajisto pesii siellä.
– Jokamiehenoikeudet eivät ole voimassa esimerkiksi puolustusvoimien, tuotantolaitosten ja ydinvoimaloiden alueilla eivätkä lentokentillä.
Onko jokamiehellä velvollisuuksia?
– Hänellä on velvollisuus käyttäytyä niin, ettei haittaa maanomistajan maankäyttöä. Velvollisuuksiin kuuluu myös, ettei häiritse luontoa ja muita luonnossa liikkuvia.