Vasemmistoliitto yllyttää suomalaista telakkateollisuutta niin venäläisille kuin ruotsalaisille markkinoille.
Puolueen telakkatyöryhmä totesi keskiviikkona, että Venäjällä on tarvetta uusia laivoja. Ruotsissa taas ovat Suomessa rakennetut jäänmurtajat tulossa siihen vaiheeseen, että ne vaativat toimenpiteitä.
Jos uppoaa, ei nouse
Vasemmistoliiton puheenjohtaja, ministeri Paavo Arhinmäki korosti valtion aktiivista roolia telakkateollisuuden suhteen. Vasemmistoliitto esittää, että valtio alkaisi telakoiden ankkuriomistajaksi ja hankkisi esimerkiksi 30 prosenttia niistä omistukseensa.
– Toinen kiintoisa asia ovat mahdollisuudet Venäjän suuntaan, Arhinmäki sanoi keskiviikkona, kun puolueen telakkatyöryhmä julisti toimenpide-esityksensä.
– Sinne kauppapolitiikka toimii niin, että tarvitaan myös poliittista tukea asialle.
Hän totesi myös Ruotsin olevan mahdollinen yhteistyökumppani.
– Ruotsissa on sama tilanne jäänmurtajien kanssa kuin meillä. Niitä pitää uusia.
Hän muistutti myös siitä, että Ruotsin tilanteesta näkee, miten käy, jos telakoitten annetaan hiipua.
– Jos ne päästetään uppoamaan, ne eivät enää nouse. Ruotsista ja tanskasta telakkateollisuus on käytännössä kadonnut kokonaan.
Raha uusi ongelma
Entinen laivanrakentaja, vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotila arvioi, että laivanrakentamisen rahoitus ei ole ollut ongelma Suomessa.
– Se muodostui ongelmaksi vasta STX:n telakan huonon omistajuuden kautta, kun yhtiön muualla syntyneet ongelmat kaatuivat meidän päälle, Uotila sanoi.
Korealaisomisteisen STX:n Turun telakan tukemisesta käytiin vuoden vaihteen tienoilla tiukkaa vääntöä. Uotila totesi, että telakoille tarvitaan uusia omistajia valtion lisäksi.
– Edellytämme, että uudet omistajat, olivatpa nämä kotimaisia tai ulkomaisia, sitoutuvat suomalaiseen laivanrakentamiseen ja investoivat siihen
Ei tappioita
Uotila huomautti, että Suomessa on pystytty rahoittamaan rakennetut alukset.
– Finnveralle ei ole tullut tappioita takauksista, vaikka ne ovat olleet mittavia takauksia.
Hän painotti kuitenkin sitä, että tukea tarvitaan ja kiitti lisäbudjetissa olevaa innovaatiotukea.
– Uusia tilauksia tarvitaan ja tänä vuonnakin neuvotellaan parasta aikaa uusista tilauksista. Jotta niitä saadaan, tarvitaan riittävästi tukea. Se on välttämätöntä telakoiden tulevaisuuden turvaamiseksi.
Hän mainitsi EU:n ja Yhdysvaltojen väliset vapaakauppaneuvottelut ja esitti yhteistyötä Ruotsin kanssa jäänmurtajakaluston uusimisessa.
– Ja totta kai valtion muut omat tilaukset ovat tärkeitä.
Vasemmistoliito painottaa telakkateollisuuden innovaatioiden merkitystä.
– Emme pärjää, jos emme satsaa osaamiseen ja tutkimukseen
Uotila arvioi kotimaista kilpailutusta paavillisemmaksi kuin paavi itse.
– Voitaisiin toimia rohkeammin. Kilpailutus täytyy tehdä lakien mukaan, mutta sillä, miten kriteerit asetetaan, pystytään turvaamaan paljon.