Rauno Vesivalo sai puheenjohtajavalinnan toisella kierroksella 290 äänestä 252. 58-vuotias Vesivalo on toiminut päättyneen liittokokouskauden Tehyn 1. varapuheenjohtajana. Hän on sosialidemokraatti ja johtaa puhetta Porin kaupunginvaltuustossa.
Kokouksen kuluessa puheenjohtajaehdokkaiden takana olevat ryhmät kävivät neuvotteluja, joissa yhteenliittymiksi oli esillä erilaisia vaihtoehtoja. Loppujen lopuksi päädyttiin vaihtoehtoon, josta jäi ulkopuolelle vain yksi ryhmä.
Ensimmäisessä äänestyksessä viiden puheenjohtajaehdokkaan kannattajat pysyivät vielä oman ehdokkaansa takana. Vesivalo sai eniten ääniä myös ensimmäisellä äänestyskierroksella, 89. Marjut McLean (kok.) keräsi 80, Anna-Leena Brax (kesk) 64, Kim Berg (sit) 34 ja Kati Jetsu (sit ja vas) 21 ääntä.
Tuon kierroksen jännitysmomentti oli oikeastaan vain siinä, miten neljä vihreätä kokousedustajaa äänestävät. Heistä yksi meni kokoomuslaisen, toinen keskustalaisen ehdokkaan taakse ja kaksi todennäköisesti äänesti tyhjää.
Yksi jäi joukosta pois
Ratkaisevassa äänestyksessä piti edellisenä iltana neuvoteltu poliittisten ryhmien välinen sopimus kutinsa lähes täydellisesti. Sopimuksessa olivat mukana kaikki ryhmittymät lukuunottamatta viime liittokokouksessa kuvioihin mukaan ilmaantunutta, Bergin takana ollutta Vapaat vaikuttajat -vaaliliittoa. Tämän liittokokousvaalissa vielä edenneen, kannatustaan äärivasemmalta perustuslaillisiin koonneen ryhmittymän katsottiin nyt osoittaneen yhteistyökyvyttömyytensä ja tulleen tiensä päähän.
Puheenjohtajavaalin jälkeen valittiin muista puheenjohtajaksi ehdolla olleista Marjut McLean 1. varapuheenjohtajaksi ja Anna-Leena Brax 2. varapuheenjohtajaksi. Kati Jetsun tultua valituksi hallituksen jäseneksi sai vasemmistokin siltä päättyneellä kaudella puuttuneen paikan. Brax säilytti tehtävät, joita hoiti päättyneellä kaudella. McCleankin on ollut hallituksen jäsen.
Oma sopimus tavoitteena
Vesivalo nimesi Tehyn ykköstavoitteiksi alkavalla nelivuotiskaudella oikeudenmukaisuuden saavuttamisen hoitoalan palkkauspolitiikkaan sekä työpaikkojen turvallisuuden ja terveellisyyden takaamisen. Näin on hänestä Tehyn toimittava, jotta ala pidetään vetovoimaisena ja saadaan muihin tehtäviin lähteneet alalle koulutetut takaisin.
Vesivalon tavoitelistalla on myös työmarkkinoille keskinäistä luottamusta herättävien toimien elvyttäminen ja sitä tietä oikeus omaan työ- ja virkasopimukseen- Tehy lähti edellisen puheenjohtajan aikana kunta-alan sopimuspöydästä ilman omaa sopimusta, liitepöytäkirjalla. Nyt kunta-alan muut alat neuvottelevat myös hoitoalan työoloista. Vesivalo vaatii Tehylle samaa asemaa ja toivoo työnantajan ja muiden ay-liittojen lopettavan vastustuksensa.
Yleiskorotus kaikille on Vesivalon mukaan lähtökohta edessä olevissa sopimusneuvotteluissa.
Tehy on naisvaltainen ammattiliitto ja sai nyt ensimmäisen miehen puheenjohtajaksi.
– Olen kelvannut yli 30 vuotta sairaanhoitajaksi, miksi en kelpaisi Tehyn puheenjohtajaksi, vastaa Vesivalo ihmettelijöille ja muistuttaa Tehyn olevan tasa-arvon asialla.
Yhteistyöhalu voitti
Tehyn hallituksen valittu Kati Jetsu ja vaaliliiton yhteyshenkilönä toiminut Marja-Leena Torkki ovat tyytyväisiä liittokokouksen henkilövalintojen kokonaisuuteen.
– Saimme ihan hyvän puheenjohtajan ja palasimme hallitukseen. Se, että hänen taakseen saatiin näin suuri enemmistö on osoitus yhtenäisyydestä ja halusta tehdä yhteistyötä.
Jetsu korostaa uuden puheenjohtajan kokemusta ja sen myös syntynyttä näkemyksellisyyttä.
– Ja äänestystulos osoittaa, että hänellä on hirvittävän hyvä taustajoukko, johon nojata. Tarkoitan meitä jokaista tehyläistä.
Vesivalon sukupuoli ei Jetsun mielestä ole mikään ongelma. Se ei ole ollut Tehylle sitä koskaan., miksi olisi nyt.