Liittokokoukseen kokoontuva Paperiliitto luottaa tulevaisuuteen
SAK:lainen Paperiliitto kokoontuu ensi viikolla liittokokoukseen, jossa ”naputellaan paikoilleen isot tolpat” liiton sopimuspolitiikalle, sanoo liiton puheenjohtaja Petri Vanhala.
Hänen mukaansa syksyllä käynnistyvästä työmarkkinoiden sopimuskierroksesta tulee tärkeämpi kuin aikoihin.
– Vaikean taloustilanteen vuoksi nyt tarvitaan vakauttavaa sopimusta. Vientiteollisuuden sopimustason ylittäminen ei ole maan talouden kannalta järkevää.
Vanhala pitää tavoitteen toteuttamista hyvin hankalana, jos syksyllä lähdetään vetämään puhdasta liittokierrosta. Niiden on tapana edetä nousevin huudoin.
Vanhala uskoo, että liittoneuvottelujen alla käydään vielä keskustelu laajasta työmarkkinasopimuksesta, jossa myös valtiovalta on mukana.
– Viime keväänä kaatunut yritys kuitenkin osoitti, ettei pelkkä poliittinen paine riitä nostamaan sopimusta pystyyn. Järkeä pitää löytyä työmarkkinoilta.
Vanhala korostaa malttia puolin ja toisin. Hän varoittaa työnantajia ripustautumasta ylisuuriin odotuksiin.
Vastapuolta kunnioitettava
Työnantajien viime kevään kovia tavoitteita mm. yleiskorotusten nollalinjasta Vanhala ei pitänyt järkevinä. Sellaista eivät työntekijäjärjestöt olisi voineet mennä hallinnoilleen esittelemään.
Vanhala korostaa, että yleiskorotukset kuuluvat sopimukseen myös seuraavalla työmarkkinakierroksella. Hän muistuttaa työnantajia, ettei vastapuolelta pidä vaatia sellaista, mitä se ei pysty toteuttamaan.
Sama pätee myös toisin päin.
– Ei pidä pyytää enempää, kuin vastapuoli pystyy maksamaan. Siinäkin pitää olla joku järki. Vastapuolta pitää kunnioittaa molemmin puolin.
Paperiteollisuuden sopimus päättyy vasta huhtikuun lopussa. Paperiliitto ei vastusta oman sopimuksensa kytkemistä työmarkkinoiden yleiseen sopimukseen, jos järkevä malli löytyy. Kyseeseen tulee Vanhalan mukaan myös sopimuksen aikaistaminen.
Työnantajan kyky sopia?
Paperiliitossa ei kammoksuta paikallista sopimista, sillä liitosta löytyy paikallista neuvotteluvoimaa. Vanhalan mukaan Paperiliiton sopimuksista 80 prosenttia sovitaan paikallisesti.
Vanhala on enemmän huolissaan työnantajan kyvystä tehdä aidosti paikallisia sopimuksia. Työnantajan edustajat joutuvat kysymään lupaa ja valtuutusta konsernitasolta.
– Meidän miehillä on valtakirja sopia paikallisesti. Paikallisesti pystytään hoitamaan isoja ja vaikeita asioita. Myös kipeitä säästöohjelmia neuvotelaan pitkälti paikallisesti.
Liitto hyvässä iskussa
Kun Vanhala meni Myllykoski Oy:n tehtaalle töihin vuonna 1981, Paperiliitossa oli 43 000 maksavaa jäsentä. Tällä haavaa työmarkkinoiden käytettävissä olevia jäseniä on noin 18 000.
Vain osa selittyy paperikoneiden sulkemisilla. Väkeä on vähentänyt myös tuotannon tehostaminen.
– Työn tuottavuus on kohonnut melkoisesti.
Vaikka jäsenmäärä on laskenut, liitto on hyvässä iskussa. Ammattiosastoja on kaikkiaan 63. Järjestäytymisaste on 95 prosentin paikkeilla. Paperiliittolaisuus on yhä kova juttu tehdaspaikkakunnilla.
Irtisanomisille Paperiliittokaan ei ole mitään mahtanut.
– Kyllä se vain niin on, että metsäporvari ne tehtaan savut sytyttävät tai sammuttavat. Sille ei mitään mahda. Mutta mikä siinä välissä tehdään, se hoidetaan Paperiliitossa edelleen mallikkaasti.
Näin sanoessaan Vanhala korostaa, ettei vanhojen saavutusten päälle saa jäädä makaamaan.
Petri Vanhala, 50, tuli Paperiliittoon talouspäälliköksi vuonna 2002. Kaksi vuotta siten hän siirtyi puheenjohtajaksi liittosihteerin paikalta, kun Jouko Ahonen joutui jättämään puheenjohtajan tehtävät.
Vanhala on liiton enemmistöryhmän, sosialidemokraattien puheenjohtajaehdokas. Valintaa ensi viikon liittokokouksessa voidaan pitää selviönä.