Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on tuottanut tulevaisuusasiakirjan Kahdeksan megatrendiä ja Tehy, jossa käsitellään tehyläisten tulevaisuuteen liittyviä tekijöitä.
Kiihtyvät muutokset vaikuttavat niin päättäjiin, organisaatioihin kuin yritysmaailmaankin. Perinteiset ja totutut strategiat eivät enää välttämättä riitä vastaamaan uusiin yllättäviin olosuhteisiin.
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten arkeen vaikuttavat tulevaisuudessa ns. ubiikkiyhteiskunnan ja teknologian voimakas kehittyminen. Ympäristö muuttuu digitaaliseksi, älykkääksi ja vuorovaikutteisemmaksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon näkökulmasta työympäristöön tulee ns. älykkäitä ratkaisuja, mm. sosiaaliset robotit, 3D-tulostus, älykkäät pinnat ja vaatteet, nanoteknologia, geeniteknologia jne.
– Teknologian nopean kehityksen jalkoihin saattaakin jäädä eettinen keskustelu. Tehyn kannattaisi pitää huolta siitä, että tulevaisuuteen ei astuta vain teknologia edellä, vaan ihmisen hyvinvointi ja tarpeet sekä niihin liittyvät eettiset kysymykset tulisivat pohdittavaksi, sanoo Tehyn viestintäjohtaja Katri Lindqvist.
Riskinä tulevaisuudessa on myös terveyserojen kasvu, sillä todennäköisesti koulutetut ihmiset elävät aiempaa pidempään ja vastaavasti kouluttamaton, terveydestään piittaamaton ja vähävarainen väestöryhmä elää lyhyemmän elämän. Yhteiskunnallista keskustelua olisi käytävä tältäkin osin – miten terveydenhuollon resursseja käytetään ja jaetaan.
Teknologinen kehitys ja tiedon lisääntyminen johtavat entistä parempaan itsehoidon mahdollisuuksiin ja ennaltaehkäisevän hoidon kehittymiseen. Tällöin on myös mahdollista se, että terveydenhuollon riskit kasvavat, koska tietoa ja erilaisia hoitomuotoja on runsaasti saatavilla. Terveydenhuollon ammattilaisten työ muuttuu yhä enemmän asiantuntijatyöksi ja konsultaatioksi, jotta ihmiset pystyisivät tekemään terveytensä kannalta oikeita valintoja.
On myös todennäköistä, että raja eläkeiän ja työssä olon välillä muuttuu liukuvaksi.
Eläkeläisten käyttö on jo nyt lisääntynyt sosiaali- ja terveydenhuollossa. Ilmiö tulee entisestään lisääntymään ikäihmisten pysyessä yhä terveempinä, joten moni haluaa jatkaa työelämässä hiukan pidempään. Tällöin työelämässä on otettava paremmin huomioon erilaiset joustavat eläkejärjestelyt.