Valiokuntakäsittelyyn lähetekeskustelun jälkeen menneessä esityksessä Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn sääntöuudistukseksi suurin muutos on liittokokouksen lakkauttaminen. Hallituksen yksimielisen esityksen toteutuessa liiton ylimmäksi päättäjäksi tulisi liittokokouksen sijasta kahdesti vuodessa kokoontuva 83-jäseninen valtuusto. Liittokokouksen lakkauttamista esitetään myös kolmen ammattiosaston aloitteissa.
Nykyisten sääntöjen mukaan valitaan jäsenäänestyksessä edustajat liittokokoukseen ja jäsenet valtuustoon. Liittokokouksen nykyiset tehtävät siirtyisivät vaalien jälkeen kokoontuvan valtuuston järjestäytymiskokoukselle. Sääntöluonnoksen tullessa päätökseksi poistuisi nykysääntöihin sisältyvä jäsenäänestysmahdollisuus.
Keskustelussa kuultiin mielipiteitä puolesta ja vastaan. Liittokokouksen säilyttämisen katsottiin mahdollistavan syrjäseutujen huomioimisen, mutta toisaalta suurta kokousta pidettiin vanhanaikaisena, byrokraattisena ja kalliina.
Suuri sali käy lähetekeskustelut ja toimintalinjat alkavalle nelivuotiskaudelle tulevaisuutta luotaavasta asiakirjasta Kahdeksan megatrendiä ja Tehy.
Toimintalinjat-asiakirjassa määritellään tiiviissä muodossa Tehyn missio, visio ja arvot. Liiton strategisiksi tavoitteeksi on otettu varmistaa jäsenistölle kilpailukykyinen ja oikeudenmukainen palkkaus ja taata liiton pysyminen vahvana järjestönä, joka huolehtii osaltaan siitä, että maassa on ja koulutetaan osaavaa hoitohenkilökuntaa.
Tehy on entistä vahvempi
Vasemmiston ja sitoutumattomien liittokokousryhmän puheenjohtajaehdokas Kati Jetsu sanoo olevansa ilahtunut siitä, että liittokokous on alkanut vilkkaasti keskustelevana ja että siinä aktiivisuudessa on kunnostautunut erityisesti häntä tukeva ryhmä.
Jetsu ja liittokokousryhmän yhteyshenkilö Marja-Leena Torkki pitävät liitossa toteutettua toimintalinjaa oikeana. Tulokset puhuvat puolestaan. Se on se on heidän mielestään osaltaan osoitus siitä, että Tehystä on tullut entistä varteenotettavampi ja vahvempia ammattiliitto.
Ensimmäistä kertaa liittokokoukseen osallistuneet helsinkiläinen Venla Rönkkö ja keuruulainen Jouni Långström ovat samaa mieltä ja toivovat linjan säilyvän vähintään entisellään.
Rönkkö ja Långström käyvät esimerkkeinä Tehyn vetovoimasta. Kumpikaan ei alalle tultuaan empinyt järjestäytymisen kanssa.
– Vastaanotto on ollut hyvä. Liitto otti huomaansa jo opiskeluvaiheessa. Ei olekaan ihmettelemistä siinä, että järjestäytymisaste on alalla korkea, yli 90 prosenttia, sanovat Rönkkö ja Långström.
Raskas työ vie alalta pois
Terveydenhuoltoalalta tapahtuva pako, siirtyminen muihin töihin on kuitenkin tosiasia, jonka syyt ovat ilmeiset.
– Työmme on raskasta ja palkkamme heikko, sanoo Torkki. Eikä tietoa ole siitäkään, mitä paljon kohuttu sote-uudistus siihen tulee vaikuttamaan.
– Varmaa on se, että vaikutuksilta ei säästytä. Sen tulevat kokemaan asiakkaat, mutta myös me tehyläiset työmme arjessa, uskoo Kati Jetsu samalla kun näkee muutokset tarpeellisiksi.
Turkulainen Hanna-Leena Ahlroth on samaa mieltä, mutta haluaa nähdä tulevaisuudessa positiiviakin piirteitä. Alalta pakoa ja ruuhkaa eläköitymisessä tulee korvaamaan esimerkiksi oikea reagointi eli painopisteen siirtäminen ammattiin koulutuksessa. Paikkoja hoitoalan koulutukseen lisätään ainakin suhteellisesti. Sillä tulee olemaan vaikuksensa, luottaa Ahlroth.
Uusi johto selviää aamupäivällä
Kati Jetsussa on Marja-Leena Torkin ja Hanna-Leena Ahlrothin mielestä karismaa ja johtajuutta, joka olisi Torkin mielestä tarpeen Tehyn johdossa, jotta liitto säilyisi jäseniään kuulevana ja näiden parasta ajavana ammattiliittona.
Jetsu on yksi viidestä puheenjohtajaehdokkaasta. Henkilövalintojen vuoro on keskiviikkoaamuna. Puheenjohtajaehdokkaat ovat eri poliittisten puolueryhmien ehdokkaita ja niiden välisissä neuvonpidoissa on käänteitä tiettävästi riittänyt. Onkin todennäköistä, että neuvottelijoiden uni tulee ensi yönä jäämään lyhyeksi.
Vielä torstaina jatkuvaan Tehyn kahdeksanteen (ja ehkä viimeiseen?) liittokokoukseen osallistuu 290 edustajaa. Keskiviikkoaamuna liitolle valitaan puheenjohtajan lisäksi kaksi varapuheenjohtaja, 12 hallituksen varsinaista jäsentä ja heille varajäsenet. Sen jälkeen lyödään lukkoon valtuustovalinnat; puheenjohtaja, kaksi varapuheenjohtajaa ja jäsenet.