Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ja Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL pitävät surullisena sitä, että valtiovarainministeriö näkee jälleen kerran nuoret ja opiskelijat vain yhteiskunnan riippakivinä ja kuluerinä.
Ministeriö julkaisi perjantaina julkisen talouden kestävyyttä ja rakenneuudistuksia käsittelevän raportin. Siinä ministeriö tarjoaa järjestöjen mukaan helteistä huolimatta jäätävää kyytiä maamme nuorelle sukupolvelle.
– Tämä vaikuttaa taas yhdeltä paperilta, jolla pyritään pyörtämään juuri tehdyt päätökset ja sitoutuminen hallitusohjelmaan. Esimerkiksi opintotuen osalta päätöksiä tehtiin viimeksi vain pari kuukautta sitten, puheenjohtajat Marina Lampinen (SYL) ja Mikko Valtonen (SAMOK) muistuttavat.
Heidän mielestään lukukausimaksut ministeriön paperissa ovat käsittämättömiä, kun kaikki puolueet ja poliitikot vannovat olevansa sitoutuneita maksuttomaan koulutukseen suomalaisen yhteiskunnan kulmakivenä.
Väärin verrata muihin maihin
SAMOK ja SYL muistuttavat työssäkäyvien opiskelijoiden tekevän oman alansa töitä, mikä on usein edellytys valmistumisen jälkeiselle, koulutusta vastaavalle työllistymiselle.
– Suomessa koulutusta vastaavan työpaikan saamiseen kuluu runsas vuosi valmistumisesta, kun esimerkiksi raportin ihannoimassa Iso-Britanniassa aikaa tuhraantuu lähes seitsemän vuotta.
– Vahvuutemme on tasa-arvoon perustuva koulutusjärjestelmä, jossa korkeakoulutus on kaikkien saavutettavissa ja tuottaa osaamista ja hyvinvointia kaikkialle yhteiskuntaan. Suomi ei voi shoppailla yksittäisiä ideoita täysin erilaisista koulutusjärjestelmistä ja korkeakouluista, ja kuvitella, että ne sellaisinaan ja samoin lopputuloksin olisivat sovitettavissa suomalaiseen järjestelmään, puheenjohtajat Valtonen ja Lampinen toteavat.
Opiskelijajärjestöt odottavat uudelta opetusministeriltä Krista Kiurulta (sd.) ja koko hallitukselta nyt napakoita otteita koulutuksellisen tasa-arvon puolustamiseksi ja koulutustason säilyttämiseksi Suomessa.