Valtiovarainministeriössä mietitään kuumeisesti totutettavissa olevia rakenteellisia uudistuksia, joilla pyritään yhtäältä säästöihin ja toisaalta suuntaamaan talouden resursseja uudelleen.
Ylen Uutisten mukaan ministeriön kansantalous- ja vero-osastojen laatimassa strategiapaperissa nostetaan nyt esiin muun muassa arvolisäverotuksen radikaali rakenteellinen muutos.
Ministeriön mallissa kaikki arvonlisäverokannat tasattaisiin yhteen ja samaan eli 22 prosenttiin. Muutoksen on laskettu kasvattavan tuloeroja, vaikka yleinen verokanta tippuisikin kahdella prosenttiyksiköllä nykytasosta.
Nythän arvolisäverotuksessa on kolme porrasta. Yleinen verokanta on 24 prosenttia, ruuasta maksetaan 14 prosentin mukaan ja kymmenen prosentin arvonlisävero kannetaan muun muassa lääkkeistä, matkalipuista, kirjoista, lehdistä ja monista erilaisista kulttuuripalveluista.
Vain yhteen verotusprosenttiin siirtyminen nostaisi siten muun muassa ruuan ja lääkkeiden arvonlisäveroa usean prosenttiyksikön verran. Myös kulttuuripalvelut sekä myös kirjat ja lehdet kallistuisivat. Vaikka hintojen nousua pyrittäisiin kompensoimaan verotaulukkojen inflaatiotarkistuksin, niin silloin korotukset kohdistuisivat rajuimmin juuri niihin, joilla on muutenkin vähemmän rahaa käytettävissään eli pienituloisiin ja erilaisten etuisuuksien varassa eläviin.
Arvonlisäverotuksessa voi toki olla jonkinlaisen remontin tarvetta. Valtiovarainministeriön hanke vain yhdestä 22 prosentin verokannasta on kuitenkin vaikeasti perusteltavissa, jos päätöksenteon lähtökohtana pidetään edelleen – kuten hallitusohjelmassa on todettu – tuloerojen kaventamista. Jos ministeriön tarkoitus on ollut synnyttää keskustelua, niin se näyttää onnistuneen.