Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL vaatii, että työnantajien yhä enenevissä määrin suosimat nollatyösopimukset, joissa työntekijä sitoutuu tekemään töitä työnantajan tarpeen mukaan 0–40 tuntia viikossa, on laitettava kuriin lailla.
– Nollatyösopimukset, joita nykyinen työlainsäädäntö ei tunne, loukkaavat työntekijän oikeusturvaa. Työnantaja odottaa, että työntekijät ovat valmiina antamaan työpanoksensa, jos kutsu käy. Työnantaja vaatii työntekijältä sitoutumista, mutta luistaa itse kaikesta vastuusta. Työnantaja voi milloin tahansa tiputtaa työntekijän työtunnit nollille, jolloin velvollisuus palkanmaksuun katkeaa välittömästi ilman yt-neuvotteluita, lomauttamista tai irtisanomista, sanotaan perjantaina Espoossa koolla olleen SEL:n liittovaltuuston kannanotossa.
Työaikojen vaihtelu ja ennakoimattomuus tekevät valtuuston mukaan työntekijän toimeentulosta epävarmaa sekä hankaloittavat työn ja muun elämän yhteensovittamista. Myös sairausajan palkan ja muiden sopimusetuuksiin liittyvien lisien osalta työntekijän ansiot voivat heikentyä oleellisesti tai ne voivat puuttua kokonaan.
– Jos työntekijä kieltäytyy tarjotuista työtunneista, hänen työttömyysturvansa voi vaarantua. Käytännössä työntekijä voi olla pitkäänkin ilman työtunteja, mutta häntä ei ole kuitenkaan lomautettu. Epäsäännöllisesti työtunteja saava ihminen voi myös olla työturvallisuusriski, jos hänen perehdytyksestään ei huolehdita.Nollatyösopimukset ovat levinneet jo monelle alalle ja niiden määrä on kasvussa. Työnantajat tavoittelevat nollatyösopimuksilla yksipuolista joustoa. Nollatyösopimusten estäminen työpaikoilla on vaikeaa ilman, että ongelmaan puututaan lainsäädännöllä.
SEL:n tavoitteena on, että nollatyösopimukset kielletään kokonaan lailla. Työsopimusta ei voi olla ilman määriteltyä työaikaa. Jos tämä ei toteudu, kaikkien työmarkkinaosapuolten on tunnustettava nollatyösopimukset yksiselitteisesti osa-aikatyöksi, jolloin nollatyösopimuksilla työskenteleviä ihmisiä koskee työnantajan velvoite tarjota lisätyötä.
Työmarkkinakeskusjärjestöjen 28.11.2011 allekirjoittamassa raamisopimuksessa sovittiin, että nollatyösopimusten ongelmat selvitetään. Kolmikantainen työryhmä on pohtinut tämän kevään aikana nollatyösopimuksia. Jos kolmikantaisessa työryhmätyöskentelyssä ei löydy ratkaisua, jolla nollatyösopimukset saadaan kuriin, SEL vetoaa maan hallitukseen ja eduskuntaan nollatyösopimukset kieltävän lainsäädännön aikaansaamiseksi. Tarvittaessa ay-liikkeen on oltava valmis organisoimaan kansalaisaloite, jotta nollatyösopimukset saadaan eduskunnan päätettäväksi.