Puuliiton puheenjohtajan Sakari Lepolan (sd.) mukaan ay-liikkeen on korkea aika ryhtyä yhdistämään työttömyyskassojaan nykyistä suuremmiksi kokonaisuuksiksi, esimerkiksi SAK:n tai Teollisuuden Palkansaajien yhteiseksi työttömyyskassaksi.
– Jos haluamme kilpailla Yleisen työttömyyskassan YTK:n kanssa, on meidän pystyttävä painamaan jäsenmaksu mahdollisimman alas, ja siihen tarvitaan suuri jäsenpohja.
– Palvelussa me kyllä pärjäämme YTK:lle, koska me olemme jäsenten asialla, kun YTK puolestaan on perustettu toimimaan jäsenten kokonaisetua vastaan. Sitä vaan eivät kaikki ymmärrä, että sen yhtenä tavoitteena on irrottaa palkansaajat ammattiliittojen tarjoamasta työelämäturvasta, Lepola sanoi torstaina 30.5. Puu- ja erityisalojen työttömyyskassan edustajiston kokouksessa Vantaalla.
Suomalainen järjestelmä, jossa työttömyyskassat toimivat ammattiliittojen yhteydessä on kansainvälisesti poikkeuksellinen. Järjestelmä on toiminut aikaisempina vuosikymmeninä Lepolan mukaan hyvin ja samalla kiistatta vaikuttanut ammattiliittojen korkeaan järjestäytymisasteeseen.
– Järjestäytymisen heikentämiseksi ja ammattiliittojen voiman vähentämiseksi 1990-luvun alussa perustettu YTK on kuitenkin saanut houkuteltua aivan liian paljon työntekijöitä jäsenikseen. Meidän on vastattava siihen alhaisen jäsenmaksun tuottavilla rakenteellisilla muutoksilla ja markkinoimalla ylivoimaista vahvuuttamme eli ammattiliiton ja työttömyyskassan kokonaisuutta. Se on paras työelämä- ja työttömyysturva, minkä palkansaaja voi saada.
Lepolan mukaan ay-liikkeellä on vielä runsaasti tekemistä toisaalta siinä, että irtisanomisia ja lomautuksia ei voitaisi käyttää yritysten lyhytaikaisen tuloksen takomisen välineenä ja toisaalta siinä, että työttömät voisivat palata nopeasti takaisin vakaalle työuralle.
– Samalla on syytä pitää mielessä, että tässä maassa ay-liike on ollut ja edelleen on vankin ja sinnikkäin työttömien aseman parantamisen puolestapuhuja ja toimija. Yksi tärkeä osa siinä työssä on esimerkiksi työttömyysturvan riittävän korkeasta tasosta huolehtiminen. Jos työttömyys johtaa yksilön tai perheen talouden romahtamiseen, on työuralle palaaminen entistä vaikeampaa.
– Kaiken mitä teemme, on tähdättävä jäsenten etuun ja siinä tehtävässä ammattiliiton ja työttömyyskassan yhdistelmä on tehokkain väline työttömien arjen tuntemisessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, Lepola sanoi.
SAK:n työttömyyskassaa on esitetty aiemminkin mm. SAK:n varapuheenjohtajan Matti Huutolan (vas.) toimesta. Ajatus on kuitenkin kaatunut pääasiassa kassojen taloustilanteiden erilaisuuteen.