Elokuussa järjestettävä Faces Festival reagoi Tukholman esikaupunkien viime viikon levottomuuksiin kutsumalla esiintyjiä sikäläisistä lähiöistä.
– Nämä tapahtumat ovat valitettava esimerkki siitä, mihin tilaan Euroopassa on ajettu yhä useampi; eikä vähiten nuoret, työttömät ja maahanmuuttajat. Väkivalta ja autojen tai koulujen polttaminen ei tietenkään ratkaise mitään, eikä ole millään tavalla hyväksyttävää, festivaalijohtaja Börje Mattsson painottaa.
Hänen mukaansa ei ole vaikeaa ymmärtää syitä niiden taustalla.
– Nämä liittyvät samaan vyyhtiin kuin levottomuudet Kreikassa, Pariisissa, Amsterdamissa tai Malmössä. Yhteiskunnallinen eriarvoistuminen, sosiaaliturvan leikkaukset ja kokonaisuudessaan raju hyvinvointipalveluiden alasajo sekä leviävä työttömyys varsinkin nuorten keskuudessa ajaa ihmisiä vääjäämättä kaduille, Mattsson korostaa.
Hänen mukaansa juuri tästä Faces Festival puhui ja siihen se viittasi, kun festivaali otti tämän vuotiseksi yhteiskunnalliseksi teemakseen Solidarity, solidaarisuus.
– Näin on hyvin johdonmukaista, että haluamme omalla tavallamme reagoida länsinaapurimme levottomuuksiin.
Tukholman esikaupunkien äänet Gumnäsiin
Mattson kertoo Faces Festivalin kutsuvan esiintyjiä ja bändejä Husbyn, Rinkebyn tai muista Tukholman lähiöistä Gumnäsiin elokuun alussa.
– Kontakteja ryhdytään välittömästi ottamaan sinne, jotta löytäisimme heitä, jotka haluavat ja voivat kertoa tilanteestaan.
Mattssonin mukaan Faces Festival haluaa tällä tavalla konkretisoida ei ainoastaan tämän vuoden teemaa, vaan jälleen kerran niitä yleisempiäkin toimintaperiaatteita, joista Faces on syntynyt. Se haluaa tarjota areenan, festivaalin esiintymislavat heille, jotka ovat syrjäytettyjä, sivuutettuja tai jopa työnnettyjä sorrettuun asemaan.
– Jotta he näin saisivat mahdollisuuden omaan ääneen kertoakseen ongelmistaan ja tavoitteistaan. Koska olemme kulttuurifestivaali, niin nimenomaan kulttuurin keinoin. Näin annamme myös toisen tien tuoda sanomansa ja pahoinvointiaan esiin – väkivallan ja tuhovimman sijaan.
Faces Festival on toiminut aiemmin Suomen lisäksi Mattssonin mainitsemin tavoin esimerkiksi Bosniassa, Kosovossa ja Itä-Karjalassa. Nyt se haluaa luoda kontaktit Tukholmaan sen levottomien esikaupunkien asukkaille.
Vastaus levitettyihin ennakkoluuloihin
– Tämä on myös meidän mahdollisuutemme pyrkiä vähentämään niitä ennakkoluuloja, joita on vellonnut, ja joita on haluttu jopa voimistaa näiden tapahtumien yhteydessä, Börje Mattsson taustoittaa viitaten haluun leimata Ruotsin levottomuuksia “maahanmuuttajalevottomuuksiksi”.
– Eli siihen oletukseen, että “näin käy, kun maahan muuttaa paljon maahanmuuttajia”; siihen että maahanmuuttajat olisivat tilanteeseen syypäitä. Pelotteluun, jota jopa mediassa on esitetty, että levottomuudet leviävät varmasti kohta tännekin, ellei maahanmuuttajien tuloa estetä.
Mattssonin mukaan levottomuuksien kautta on jälleen kerran koitettu nostaa esiin maahanmuuttajavastaisuutta ja käyttää Tukholman tapahtumia hyväksi populismia ja rasismia pönkittämään.
– Syyt ovat kuitenkin paljon syvemmällä,ja koskettavat kaikkia kansalaisuuksia, myös jonkun maan “omia” asukkaita. On kysymys valtion hyvinvoinnin alasajosta: kyvyttömyydestä tukea uhatussa tai heikossa asemassa olevia asukkaitaan, leviävästä hoitamattomasta työttömyydestä ja siitä nousevasta näköalattomuudesta. Siinä kytee se väkivallan siemen, josta olemme nähneet jo useita huolestuttavia purkauksia – nyt viimeksi Tukholmassa, painottaa Mattsson.
Faces Festival koettaa omalta osaltaan vähentää ennakkoluuloja tietoa jakamalla ja toivoo sen jarruttavan vastakkainasettelua ja väkivaltaa.
– Näin voimme antaa tukemme ja solidaarisuuden osoituksemme niille, jotka kipeästi sitä tarvitsevat. Samalla voimme edistää sellaista dialogia ja ymmärrystä, millä voisi todella tarttua niihin kasvaviin epäkohtiin, mitkä ovat pahoinvoinnin taustalla. Ja tosiasiallisesti ovat uhkana meille kaikille Euroopassa, ellei niihin vihdoin herätä, Mattsson korostaa.
Monikulttuurinen Faces Festival järjestetään Pohjan kirkonkylässä Gumnäsin juhla-alueella 2.–4. elokuuta.