Olen vuosikymmenten varrella törmännyt mitä kummallisimpiin yhteiskunnan rakenteisiin, jotka eivät tue ihmisten selviytymistä arjessa, vaan pikemminkin vaikeuttavat sitä. Monet näistä on onneksi saatu poistettua, kuten viimeisimpänä työmarkkinatuen puolison tulojen tarveharkinta. Kiitos vassin hallitusyhteistyön!
Yksi hulluimmista rakenteista ja todellinen työllistymisen este on ulosoton maksujärjestelmä. Kun selvitin oikeusministeriöstä, mihin moinen järjettömyys perustuu, syyksi kerrottiin, että siinä noudatetaan niin sanottua aiheuttamisperiaatetta, joka tarkoittaa, että kustannusten aiheuttajat korvaavat toiminnasta aiheutuvat kustannukset. Siis ihmiskielellä sanottuna: ulosottoon joutuneet joutuvat maksamaan ulosottomiesten palkat, nettiyhteydet ja kaiken muun.
Sen ANSIOSTA Suomessa peritään huikeita maksuja kaikista köyhimmiltä ihmisiltä. Siis ihan aluksi 200 euroa jokaisesta ulosottoon menevästä laskusta toimitusmaksua. Valaistaanpa käytännön esimerkillä, mitä rutiköyhälle tapahtuu, kun ei pysty enää hoitamaan maksujaan. Jos henkilöllä menee kymmenen 50 euron laskua ulosottoon, hänen 500 euron laskuistaan kertyy 10 x 200 euron käsittelymaksut, joten maksettavaa tuleekin 500 euron laskuista 1 500 euroa jo ulosoton alkusaldossa.
Eikä tässä vielä kaikki. Jos hän onnistuu työllistymään ja maksaa ulosottoa vaikka 500 euroa, sillä lyhennetään jokaista velkaa, mutta toimitusmaksut ovat niin suuret, ettei velka lyhene ollenkaan. Onpa tapauksia, joissa se jopa lisääntyy. Tai henkilö on maksanut 8 vuotta ulosottoja, mutta velka pysyy samana.
Mitä järkeä tässä itseaiheuttamisperiaatteen tuomisessa näille vaikeuksissa oleville ihmisille on? Tiedän, että läheskään kaikki velat eivät ole itseaiheutettuja tai pikavipeillä yön hämärinä tunteina tehtyjä, kuten yleensä leimataan. Siellä on esimerkiksi hometalolainojen maksajia, vaikka on jouduttu muuttamaan talosta pois. Vaikka kyse olisikin pikavipeistä, hyvinvointivaltioon ei voi kuulua se, että hän ei saa ikinä maksettua varsinaista velkaansa, vaan maksaa vain kuluja.
Ulosotto ja luottorekisterimerkinnät vaikeuttavat ihmisten elämää monin tavoin. Esimerkiksi osuuskunnassa toiminen on hankalaa, kun lainaa on vaikea saada, vaikka töitä olisikin. Luottokorttia on vaikea saada, jopa vuokra-asuntoa ja monta muuta asiaa. Ulosotossa oleva henkilö on nyt syyllinen, ikään kuin jalkapannassa kulkeva vanki, panta ei näy, mutta tuntuu – sielussa asti.
Ministerit Paavo ja Merja, tässä teille typerin säädös ikinä. Hoidelkaa hallituksessa asetuksen muutos, jolla maksut tällä hetkellä määräytyvät. Tätä asiaa ei ole hallitusohjelmassa, mutta se voidaan silti toteuttaa, koska nykymalli ei hyödytä ketään. Se ainoastaan työllistää toimitusmaksujen perijöitä. Sen sijaan muutos helpottaisi työn vastaanottamista ja kannustaisi maksamaan ulosottoja.
Kirjoittaja on Paltamon Työtä Kaikille -täystyöllisyyskokeilun toiminnanjohtaja ja oululainen valtuutettu.