Viikon kysymys
Ensi lauantaihin jatkuvan valtakunnallisen pyöräilyviikon teemana on tänä vuonna Lapsella on oikeus pyöräillä. Vuotuisen pyöräilyviikon järjestelyistä vastaa Pyöräilykuntien verkosto ry.
Miksi pyöräilyviikon teemana on lapsen oikeus pyöräillä kouluun, Pyöräilykuntien verkoston projektipäällikkö Petteri Nisula?
– Halusimme korostaa sitä, että jos pyöräilyn oppii lapsena, sitä jatkaa läpi lapsuuden ja nuoruuden. Monissa kouluissa kuitenkin rajoitetaan ykkös- ja kakkosluokkalaisten pyöräilyä. Joissakin kouluissa koulumatkapyöräily on kielletty kokonaan.
Miksi lasten koulumatkapyöräilyä rajoitetaan?
– Usein ei osata sanoa mitään selkeää syytä. Joissakin kouluissa vedotaan liikenneturvallisuuteen ja joissakin sanotaan, ettei ole säilytystiloja pyörille.
– Meidän mielestämme pitäisi selvittää, onko sellaisia oikeita vaaranpaikkoja, joiden perusteella pyöräilyä voisi rajoittaa. Koulujen olisi hyvä miettiä pyöräilykieltojensa perusteita.
Mitä pitäisi tehdä, jos vaaroja on?
– Jos pyöräily on vaarojen takia hankalaa, koulujen ja vanhempien pitäisi kartoittaa vaaranpaikat ja olla yhteydessä viranomaisiin, esimerkiksi liikenteensuunnittelijoihin. Tilanne pitäisi korjata.
– Jos selkeää vaaranpaikkaa ei löydetä, pyöräilyrajoitukset pitää poistaa.
– Kieltojen sijaan koulut voisivat painottaa vanhempien vastuuta ja etuoikeutta opettaa turvallista liikkumista ja kaikkien aikuisten velvollisuutta ottaa lapset huomioon osana liikennettä.
Kampanjan suojelija Mikko ”Peltsi” Peltola on huolissaan lasten kuljettamisesta autolla kouluun. Mitä mieltä sinä olet tästä?
– Juuri näin se nykyisin on. Ei auton takapenkillä opita pyöräilyä eikä liikennekäyttäytymistä muutenkaan. Monet vanhemmat luulevat, että lasten kuljettaminen autolla joka paikkaan on heille palvelus. Kyllä se on enemmänkin karhunpalvelus.
– Liikenne on muutakin kuin liikennesääntöjä. Se on sääntöjen ja liikenteen yhteispeliä. Sen oppii vain olemalla mukana liikenteessä.