Väärinkäytökset vievät avun sitä tarvitsevilta
Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö jakaa ilmaista ruokaa ja vaatteita. Ruokapaketteja lähtee maakuntiin viikottain. Helsingissä toimiva hyväntekeväisyysyhdistys on tullut kuuluisaksi jo naapurimaassakin.
– Virolaiset tulivat kertomaan, että Pietarin bussissa ostosmatkalle lähtijöitä oli muistutettu meidän ilmaisesta ruokajakelustamme, vanhempiensa työtä jatkava Heikki Hursti hämmästelee.
Ruokajonossa seisovilta ei ole kysytty kansallisuutta tai tuloja, mutta väärinkäytösten takia asiakkailta on muutaman kerran pyydetty kela-kortti nähtäväksi.
Periaatteena on, että ruokajonon asiakas hakee ruokaa oman taloutensa tarpeisiin.
– Porukka väheni usealla sadalla, kun huomasivat tämmöisen kontrollin, Hursti kertoo.
Periaatteena on, että ruokajonon asiakas hakee ruokaa oman taloutensa tarpeisiin.
– Suurin osa on hätää kärsiviä, mutta joukkoon mahtuu aina muutama, joka käyttää apua väärin, Hursti toteaa.
Leipäjonon järjestyksenvalvojat ovat raportoineet, miten jotkut käyvät lähikioskin takana naamioitumassa aurinkolaseihin ja vaihtavat takkia mennäkseen hakemaan ruokaa toisen tai kolmannen kerran. Vaarana on, että apua kipeimmin tarvitsevat eivät sitä ehdi saamaan.
– Tehokkaampi väline on, että jos yksi töppää, niin sitten kaikki kärsivät eli ovet suljetaan, Hursti kaavailee väärinkäytösten kuriin saattamista.
Maksusitoumuksella apua
Pelastusarmeijakin jakaa vaatteita ja ruokaa. Asiakas tarvitsee ilmaisia vaatteita varten maksusitoumuksen, jonka hän saa Pelastusarmeijan työntekijältä henkilökohtaisen haastattelun jälkeen.
– Yritämme organisoida asiat niin, etteivät tavarat mene jälleenmyyntiin, vaan tarvitseville, kapteeni Saga Lippo-Karvonen kertoo.
Leipää Pelastusarmeija jakaa kaikille, mutta muita elintarvikkeita varten tarvitaan lähete. Kapteenin mukaan vapaasti jonotettaessa ruokaa eivät saa suurimmassa avuntarpeessa olevat, vaan ne, jotka jaksavat seistä.
– Yritämme löytää ne, joilla ei ole mahdollisuutta jonottaa.
– Ruoka-apu on meille muun sosiaalisen työn sivujuonne, Lippo-Karvonen selventää.
Pelastusarmeijan auto kiertää päivittäin ruokaa lahjoittavat kaupat. Järjestö hankkii itse Joulupata-keräyksen tuotolla elintarvikkeita ja lisäksi jaetaan EU:n ruoka-avustuspaketteja. Paketti sisältää säilykkeitä ja kuivatavaraa, kuten jauhoja ja ryynejä.
Paikkakunnan työntekijöiden resursseista riippuu, miten laajaa hyväntekeväisyys on. Lippo-Karvosen mukaan työntekijöitä on vähän, ja joillakin paikkakunnilla vapaaehtoisia on vaikeaa löytää.
RuokaNyssestä ruokaa ovelle
Tampereen lähiöitä kiertää entinen kauppa-auto, RuokaNysse. Nyt sitä hallinnoi Tampereen seurakuntien diakoniatyö, joka jakaa bussilla ruoka-apua.
Kirkon avun saamiseksi asiakkaan on otettava yhteyttä oman alueensa työntekijään, joka antaa käyttöoikeuden ruoka- ja vaateapuun.
– Jos lama tästä vielä syvenee, autossa on mahdollisuus kaksinkertaistaa tavaramäärä, Tampereen diakoniajohtaja Matti Helin kehaisee.
Helinin mukaan RuokaNysse auttaa noin sataa ihmistä päivittäin. Seurakuntien rahaa avustuksiin kuluu 100 000 euroa vuodessa. Lisäksi diakonia saa avustusta paikalliselta isolta ruokakaupalta ja yrityksiltä.
– Tampereella ei ole ruokajonoja, Helin mainitsee.
Hän kertoo kuulleensa, että jotkut asiakkaat ovat joko myyneet saamiaan ruoka-avustuksia tai vaihtaneet sen viinaan.
– Tähän ei voi tarttua millään, Helin pahoittelee.
Kuva: Tiina TenkanenKuva: Hannu JukolaKuva: Tiina Tenkanen