Viimeinen sana
”Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan”.
Näin Ruotsin valtakunnankansleri Axel Oxenstierna (1583–1654) rohkaisi poikaansa, joka edusti maataan kolmikymmenvuotisen sodan rauhanneuvotteluissa kokeneiden diplomaattien seurassa ja epäili omia kykyjään.
Uskomatonta, mutta totta: Oxenstiernan sanat pätevät täysin myös tänään. Vai mitä on sanottava eurooppalaisen velkakriisin hoitamisesta, joka on perustunut vääriin tutkimustuloksiin ja virheeseen Excel-taulukossa?
Helmut Kohl on myöntänyt toimineensa euro-asiassa kuin diktaattori.
Talouskurin ja eteläisen Euroopan kansojen kyykyttämisen tieteelliset perustelut nojaavat kahden Harvard-professorin Carmen Reinhartin ja Kenneth Rogoffin tutkimukseen, jonka mukaan talouskasvu hidastuu valtiovelan kasvaessa yli 90 prosentin. Tätä tutkimusta talouskomissaari Olli Rehn on monen muun talousvaikuttajan tapaan pitänyt ohjenuoranaan. Hän viittasi suoraan siihen esimerkiksi kesäkuussa 2011 YK:ssa pitämässään puheessa.
Sitten tapahtui toinen uskomatonta, mutta totta -käänne. Satu keisarin uusista vaatteista heräsi eloon. 28-vuotias yliopisto-opiskelija Thomas Herndon osoitti kahden Harvard-professorin olleen väärässä. Aluksi hän ei itsekään uskonut omiin havaintoihinsa. Professoriensa tuella alkuperäisaineistoa tutkittuaan Herndon kuitenkin löysi Reinhartilta ja Rogoffilta koodausvirheitä ja outoja painotuksia.
Tulos oli sensaatio. Valtionvelan nousu yli 90 prosentin ei vaikuta talouskasvuun juuri mitenkään. Työttömyyttä, kodittomuutta, osattomuutta ja fasismin kasvualustaa on luotu komissaarien johdolla kymmenissä kriisikokouksissa väärin perustein.
Eurokriisin hoito muistuttaa euroalueen perustamista, mutta ei yksi yhteen. Perustamisvaiheessa tutkimustieto sivuutettiin kylmästi. Nyt sentään luultiin, että velkamaiden velkaantumista lisännyt ”pelastaminen” perustuu kovaan faktaan.
Isossa kuvassa euro on 1990-luvun valtiomiesten suuri haave jäädä muistiin historian tekijöinä mistään tosiasioista välittämättä. Saksan entinen liittokansleri Helmut Kohl on jopa myöntänyt toimineensa euro-asiassa kuin diktaattori, koska kansanäänestyksessä hanke ei olisi mennyt läpi. Kohlille euro oli synonyymi Euroopalle ilman sotaa, hän sanoi kymmenen vuotta sitten tehdyssä haastattelussa, joka julkistettiin vasta huhtikuun alussa englantilaisessa The Telegraph -lehdessä.
Nyt on katumusharjoitusten vuoro. Vakuutusyhtiö Ilmarinen ilmoitti tiistaina hajauttavansa sijoitussalkkuaan euroalueen ulkopuolelle ja ehkä Tukholman pörssiin. Syynä on se, että Suomen teollisuus on kärsinyt eurosta, perusteli varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.
EU:n komission puheenjohtaja José Manuel Barroso myönsi maanantaina, että vyönkiristys kriisimaissa on mennyt liian pitkälle. Myös Eurostatin tuoreet tilastot osoittivat, että komission ennusteet paremmista ajoista eivät toteudu ja kriitikot olivat oikeassa: talouskriisiä on pahennettu omin toimin.
Tällä kertaa ainoan mahdollisen vaihtoehdon politiikan kanssa on käymässä eri tavalla kuin ennen. Päättäjät ja asiantuntijat joutuvat myöntämään olleensa väärässä. Keisarilla ei ollut uusia vaatteita.
Se ei tosin lohduta heitä, joilta keisari vei leivänkin suusta.