Viimeinen sana
Kun on Facebook, tietää missä ”kaikki” ovat. Tänä keväänä kaikki viestittävät Facebookissa olevansa Kansallisteatterissa katsomassa Neljäs tie -näytelmää. Ja miksi eivät olisi? Suomen itsenäisyyden ajan taloushistoria paketoituna kolmeen tuntiin on komea suoritus.
Hyvältä tuntui viime lauantaina näytelmää katsoessa myös se, että Esko Seppäsellä on Kansallisteatterin päänäyttämöllä sankarirooli. Omassa puolueessaan hänellä ei sitä ole ollut vuoden 1995 hallitusratkaisun jälkeen. Kaikkia taustoja en tiedä, mutta omituiselta tuntuu hänen kaltaisensa taloustietäjän ja valovoimaisen keskustelijan siirtäminen statistin rooliin.
Neljäs tie -näytelmä on siitäkin hyvä, että siinä ollaan selvästi samaa mieltä kuin minä: Suomen käännekohta onnettomuuksien tielle oli vuosi 1987. Tapahtui kaksi lähes pahinta mahdollista asiaa: kokoomuslaisesta tuli pääministeri ja savolaisesta valtiovarainministeri. Pahin mahdollinenhan on se, jossa pääministeri on sekä kokoomuslainen että savolainen.
Mitä enemmän tulee virheitä, sitä enemmän tehdään päätöksiä.
Pääministeri Harri Holkerin ja valtiovarainministeri Erkki Liikasen hallitusta saadaan kiittää esimerkiksi tällä viikolla puheenaiheeksi nousseesta kouluhäiriköinnistä.
Kyllä.
Se ajoi Suomen jättilamaan, jonka sosiaalisia seurauksia erilaisten lamaleikkausten hintana maksetaan edelleen, yli 20 vuotta myöhemmin. Joka päivä.
Toinen näytelmän käännekohta ovat EU ja Emu. Vasemmistolaisille unionia markkinoitiin jonkinlaisena sosiaaliprojektina, mutta todellisuus on halpatyövoimaa, kapitalismin logiikan tunkemista kaikkialle ja erilaisia taloudellisia pakkoja, jotka syövät kansanvallan pala palalta.
”Se [Emu] merkitsee yksipuolista rahataloudellisen vakauden korostamista työllisyyden ja sosiaalisten tavoitteiden kustannuksella. Se merkitsee tiukkoja rajoja julkiselle taloudelle”.
Näin kirjoitti nykyisin Kansaneläkelaitoksen johtavana tutkijana työskentelevä tohtori Pertti Honkanen vuonna 1997. Kirjoituksen hän julkaisi vasta viime maanantaina revalvaatio.org-nimisellä verkkosivulla. Hyvin pitää kutinsa nyt, kun eduskunnan Emu-päätöksestä tulee ensi viikolla kuluneeksi 15 vuotta.
Mitä tapahtui esimerkiksi tulonjaolle vuodesta 1995 eteenpäin, jolloin Suomesta tuli EU:n jäsen? Palkkojen osuus bruttotuloista polkee paikallaan, tulonsiirtojen laskee, mutta omaisuustulot ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla, kertoi Tilastokeskus keskiviikkona.
Vuoden 1987 vedenjakajan jälkeen Suomea on hallittu elinkeinoasiamiehen ja ilmaisjakelulehden päätoimittajan työkokemuksella. Nykyinen pääministeri teki opettajan sijaisuuksia ennen kuin hänestä tuli ammattikokoomuslainen.
Mutta eipä niillä päätöksilläkään ole enää niin väliä. Kiireessä hutkitaan ja sen jälkeen tutkitaan, mitä on päätetty. Politiikka on eleitä luottoluokituslaitoksille. Mitä enemmän tulee virheitä, sitä enemmän tehdään päätöksiä, kun vanhoja korjataan.