Viikon kysymys
Uskomuksen mukaan pahat henget ovat liikkeellä kiirastorstaista pääsiäissunnuntain aamuun.
Onko kansanperinteessä neuvoja pahan hengen karkottamiseen, Suomen kirjallisuuden seuran tutkija Juha Nirkko?
– Kiirastorstaina ajetaan kiira eli paha pois. Tämä onnistuu mekastamalla kovaan ääneen ja vetämällä perässä savuavaa terva-astiaa. Samalla kierretään rakennuksen ympäri. Karkotusta voidaan tehostaa sanoin: Kiira metsään! Tulta, savua selkään!
Mitä pitkäperjantaina pitäisi tehdä?
– Pitkänä perjantaina tarkkaillaan säätä: tuulinen pitkäperjantai tiesi tuulista kesää. Lisäksi sään pitäisi olla huono. Jos ei ole, niin voi miettiä, ovatko maailmankirjat sekaisin. Huono sää korostaa päivän synkkää luonnetta.
– Noidat ovat matkalla luudillaan tai hellakoukun varsilla Kyöpelinvuorelle punnitsemaan paholaisen kanssa anastettuja villoja. Tavalliset emännät puolestaan saattoivat anastaa naapurilta karjaonnea leikkaamalla eläimestä palasen tai sen karvoja. Tällaista on tapahtunut vielä tämän vuosituhannen puolella.
– Ei sytytetä tulta, syödään vain suolaa, leipää ja mämmiä. Kyläily, kampaaminen ja laulaminen oli ennen kielletty. Sen sijaan kalanpyydyksiä sai tehdä.
Milloin poltetaan pääsiäiskokkoja?
– Lankalauantaina kokot palavat. Niillä hätyytetään noitia pois. Jos noita lentää kokon savuun, hän eksyy lentoradaltaan.
– Trullit voivat tehdä toisen kiertueen hakiessaan virvontapalkkaansa. Nykyään on yleistä, että trullit saavat palkkionsa jo palmusunnuntaina eli virpomispäivänä.
Taiotaanko vielä pääsiäissunnuntaina?
– Sunnuntai on jo ilon juhla, jolloin paha on voitettu. Paasto päättyy. Silloin voidaan kerääntyä katsomaan, miten aurinko tanssii noustessaan. Se näyttää tanssivan, jos on oikeanlaista väreilyä ilmassa.
– Pukeudutaan uusiin vaatteisiin ja mennään avojaloin ulos. Jos sää on kirkas, se enteilee hyvää vuodentuloa.
– Silmät on pestävä ennen variksen raakkumista, jotta ei päivetytä kesällä. Nouseminen vuoteesta työkalun päälle tuo työonnen.
Pitkäperjantaina noidat ovat matkalla luudillaan Kyöpelinvuorelle.