Julkisuudessa kovasti odotettu kehysriihi on takana. Koko Euroopan laajuisessa talouskurimuksessa edessä oli täälläkin hankalia veronkorotuksia ja leikkauksia. Vasemmistolla oli kaksi selkää lähtökohtaa kehysriiheen: massiivisiin leikkauksiin ei ole varaa ja vaikeidenkin päätösten pitää kokonaisuutena tasata tuloeroja.
Talouden tasapainottamiseksi Vasemmisto oli mukana tekemässä monia vaikeita päätöksiä, mutta saavutimme neuvotteluissa myös tärkeitä poliittisia voittoja.
Yksi merkittävimmistä päätöksistä oli, että opintotuen rakenne säilyy nykyisellä pohjalla. Opintotuen perustan muodostaa jatkossakin valtion myöntämä opintoraha ja asumislisä, eikä ketään pakoteta ottamaan opintolainaa. Tämä oli suuri työvoitto Vasemmistolle.
Opintotuesta vastaavana ministerinä olen alusta asti sanonut, etten tule hyväksymään lainapainotteista mallia. Ei voida odottaa, että yhden väestönosan pitää elää velaksi saavuttaakseen perustoimeentulonsa. Lainapainotteista järjestelmää on Suomessa jo aiemmin kokeiltu ja se on todettu toimimattomaksi.
Tasa-arvoinen opiskelumahdollisuus on aivan perustava oikeus. Vaikeassa taloustilanteessa on osattava katsoa myös suurempaa kuvaa. Opiskelijoita ei pidä panna talouskriisin maksajiksi. Onneksi hallituksessa järki voitti ja lyhytnäköisen säästöpolitiikan sijaan nykyinen toimiva opintotukijärjestelmämme säilytettiin.
Kiitos tuesta kamppailullemme kuuluu myös eduskunnan ja Säätytalon edustalla ahkerasti mieltään osoittaneille opiskelijoille. Opiskelijat tekivät voimalla ääneensä ja asiansa kuuluvaksi.
Kehysriihen veropäätöksissä on tärkeää, että kokonaisuus kaventaa tuloeroja ja veroratkaisujen pitäisi luoda kasvua ja työllisyyttä.
Verotuksen rakennetta muutetaan siten, että yritysten voitostaan maksamaa veroa vähennetään ja omistajille maksettavien osinkojen verotusta kiristetään. Jatkossa kaikista osinkotuloista maksetaan veroa. Näin ohjataan yrityksiä mieluummin investoimaan ja työllistämään kuin rahastamaan pikavoittoja.
Vasemmisto on jo kauan vaatinut verottomista osingoista luopumista, joten kokonaisuus tervehdyttää suomalaista verotusta. Tämän vastapainona ollut yhteisöveron alennus olisi meidän mielestämme voinut olla pienempikin. Suomi ei nyt ainoastaan sopeudu pohjoismaiseen verokilpailuun, vaan on itse osaltaan siinä mukana. Jos tätä kilpailua jatketaan, häviävät kaikkien maiden kansalaiset.
Työllisyyden ja toimeentulon kannalta myös asuntopolitiikan parantaminen oli meille tärkeää. Koti on monelle aivan liian kallis.
Asuntopulaa päätettiin helpottaa suuntaamalla kymmeniä miljoonia euroja lisää tukea yhteiskunnalliseen asuntorakentamiseen, käytännössä vuokra-asuntoihin erityisesti isoissa kaupungeissa. Myös asumistuen maksimivuokraa nostettiin, mikä parantaa kaikkien pienituloisimpien asemaa ja työntekomahdollisuuksia.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja ja urheilu- ja kulttuuriministeri.