Vasemmistoliitto sai puoluetta kaupunginhallituksessa edustavan Sirpa Puhakan mukaan paljon hyvää pääkaupungin alkanutta nelivuotiskaudella ohjaavaan strategiaan. Vasemmistoliiton vaikutus näkyy, mutta se ei tietenkään pois sulje sitä, ettei valtuustossa vahvempien kokoomuksen, vihreiden ja demareiden tahto myös näkyisi neuvottelutuloksessa.
– Olemme neljänneksi suurin puolue Helsingissä. Meidät on tunnustettu keskivahvaksi puolueeksi. Se asema on käytettävä jatkossa strategian toimeenpanossa täysimääräisesti hyväksi, edellyttää Puhakka ja muistuttaa mikä strategian luonne on. Se on raami; sisältö syntyy lautakunnissa, johtokunnissa ja lukuisissa tulevissa työryhmissä ja neuvotteluissa.
Palvelusetelistä päättävät lautakunnat
Strategiaan tehtiin viikonlopun neuvotteluissa poliitikkojen toimesta paljon muutoksia. Nyt strategia aidosti neuvoteltiin poliitikkojen kesken. Yksi merkittävimmistä muutoksista virkamiesvalmisteluun oli investointikaton nostaminen kaupunginjohtaja Jussi Pajusen ehdottamasta . Sitä nostettiin 35 miljoonalla eurolla 435 miljoonaan euroon. Tosin summassa on edelleen pudotusta viime vuosista. Pajusen tahto ei toteutunut myöskään sellaisenaan toimintamenoihin kohdistuvissa säästöissä.
Palvelusetelijärjestelmä vakinaistettiin, mutta samalla sovittiin että seteleistä päätetään lauta- ja johtokunnissa. Valmistellaan siis johtosääntö, joka mahdollistaa palvelusetelit, mutta päätösvalta jää lautakunnille.
– Lautakunnissa Vasemmistoliiton edustajat tulevat siis toimimaan oman arvioinnin pohjalta. Joitain palvelusetelipäätöksiä on järkevä hyväksyä ja joitain ei, katsoo Puhakka.
Strategiaan tuli Vasemmistoliitolle tärkeinä asioina muun muassa palvelujen vahvistaminen positiivisen diskriminaation näkökulmasta sekä nuorisotakuun toteutumisen varmistaminen. Myönteisiä päätöksiä saatiin myös lapsiperheiden ja maahanmuuttajien palveluihin, kuten oppisopimuksen lisääminen sekä kielen ja työelämän yhdistäminen.
Vanhuspalvelulakia noudatettava
Erityisen tärkeäksi saavutukseksi Puhakka nimeää kirjauksen siitä, että Helsinki toteuttaa vanhusten palvelut vanhuspalvelulain mukaan. Sen toteutumisen ”vahtimista” hän korostaa.
Myönteinen päätös oli myös asuntotuotannon nostaminen 5 500 asuntoon.
Harmittamaan Puhakkaa jäi se, ettei Vasemmistoliitto vieläkään saanut muiden puolueiden tukea aloitteelleen kaupungin omasta rakentamisyksiköstä.
Pitkäaikaistyöttömyyteen puuttuminen, toimeentulotukea saavien lapsiperheiden tilanteiden selvittäminen, koulun, päiväkodin ja lastensuojelun yhteistyön kehittäminen lastensuojelun ehkäisemiseksi, jatkaa Puhakka myönteisiä asioita strategiassa.
Vasemmistoliiton ansioksi Sirpa Puhakka lukee strategian toimet teollisuuden toimintaedellytysten varmistamiseksi.
Raideratkaisut nostettiin vaihtoehdoksi Pasila-Vallila-Kalasatama -akselin liikenneyhteyksiin. Keskustakirjaston rakentaminen sidottiin olemaan ”vaarantamatta lähikirjastoverkkoa”.
– Olimme mukana ajamassa Helsingin hiilidioksidipäästöjen vähentämistä 30 %:iin vuoteen 2020 mennessä. Pohjaesityksessä luki vielä ”selvitetään”; nyt se on tavoite.
Kokoomukselle tappiota
Helsingin Energian, Sataman ja Palmian yhtiöittämisestä käytiin neuvotteluissa kova vääntö.
– Demareiden tuella strategiasta saatiin pois kokoomuksen ajama suora kirjaus yhtiöittämisestä. Jatkossa nämä asiat ratkaistaan lainsäädännön pohjalta.
Ratkaisevat EU-direktiivit tulevat tiettävästi huhtikuussa eduskunnan käsittelyyn.
Kokoomus koki tappion myös, kun se ajama palvelualoite torpattiin jälleen kerran. Samoin kävi sen perusterveydenhuoltoon tavoittelemalle palvelujen ”tuotteistamiselle”.
Strategianeuvotteluissa sovittiin myös monista isoista jatkossa tehtävistä asioista, kuten kaupungin johtamisen uudistamisesta, kulttuurihallinnon uudistaminen, teknisten virastojen työnjaosta.