Viikon kysymys
Savuton kunta -hanke etenee. Kaikkiaan 196 Suomen kuntaa on tehnyt päätöksen savuttomuudesta. Se on peräti 61 prosenttia kaikista Suomen 320 kunnasta. Lisäksi 26 kunnassa asia on valmistelussa.
Savuton kunta -projektin toiminnanjohtaja Tarja Kristiina Ikonen, onko tulos hyvä?
– Ehdottomasti se on hyvä. Tulos ylittää projektin ensimmäiselle vuodelle asetetut tavoitteet. Hanke jatkuu vuoden 2015 lopulle.
Millainen on savuton kunta?
– Esimerkiksi kunnan työntekijät eivät tupakoi työajalla. Tämä on myös työehtosopimuskysymys. Tupakointia ei voi kieltää esimerkiksi lounastauolla, jos se on omaa aikaa.
Mitä seuraamuksia kiellon noudattamatta jättämisestä voidaan määrätä?
– Kaikki perustuu enemmän kannustamiselle ja positiiviselle ajattelulle kuin seuraamuksilla. Kyse on siitä, miten tupakoinnin lopettajaa tuetaan.
Voiko kuntien rekrytoinnissa edellyttää, että palkattava henkilö ei tupakoi?
– Kunta ei voi käyttää hakijan tupakoimattomuutta valintakriteerinä. Me toivomme, että rekrytointi-ilmoituksessa mainitaan, että kunta on savuton.
Pitääkö savuttoman kunnan sulkea kaikki tupakointipisteet?
– Kunnan osoittamien tupakointipisteitä voi olla, jos työntekijöillä on työpäivän lomassa omaa aikaa.
Entä lasten ja nuorten harrastetilat ja -alueet, päiväkodit, peruskoulut, lukiot ja ammattikoulut?
– Uudistunut tupakkalaki sanoo selkeästi, että pääsääntöisesti alle 18-vuotiaiden käytössä olevissa tiloissa ja palvelujärjestelmissä tulee noudattaa savutonta toimintakulttuuria.
Voiko tupakoinnin kieltää kunnan puistoissa ja ulkoilualueilla?
– Tupakkalaki ei anna kunnille oikeutta puuttua tupakointiin tällaisilla alueilla.
Miten tupakoinnin lopettamista tuetaan?
– Keinoja on monia. Työterveyshuollon tuki on tärkeä.
– Suomessa on yli 900 000 tupakoitsijaa, joista noin 550 000 haluaa lopettaa. Meillä on valtavasti kehitettävää tukimuodoissa, joilla lopettajaa tuetaan nykyaikaisin keinoin. Tämä kuuluu projektin seuraavaan vaiheeseen.