Viikon kysymys
Etnisen ruoan ystävä löysi ravintolasta noutamastaan ruoka-annoksesta mitä ilmeisimmin torakan.
Miten ravintoloita valvotaan, ylitarkastaja Pirjo Korpela Eviran elintarvikehygieniayksiköstä?
– Kunnat valvovat alueellaan toimivia ravintoloita. Ravintolaketjuja ei erikseen valvota.
Minne asiakas voi ilmoittaa, jos annoksesta löytyy muutakin kuin ruoka-aineksia?
– Yhteyttä otetaan oman kunnan elintarvikevalvontaan. Seuraavaksi kunnan terveystarkastaja lähtee tutustumaan ravintolan ruoka-ainevarastoihin. Esimerkiksi torakoita saattaa löytyä Suomestakin, kaikki eivät ole välttämättä tuontitavaraa.
Kenellä on vastuu ravintolan tarjoamasta ruoasta?
– Ravintolalla itsellään on vastuu paitsi ruoasta myös tuhoeläintorjuntaohjelman toteuttamisesta.
Miten ruoan maahantuontia valvotaan
– Tulli valvoo kolmansista maista tulevia ruoka-ainelähetyksiä pistokokein. EU antaa maakohtaiset tuontiluvat elintarvikkeille.
– Myös EU-maiden sisäinen valvontajärjestelmä on luotu kansalaisten turvaksi. Kasvipuolella Euroopan unioni on määritellyt mustalle listalle tiettyjen maiden tietyt tuotteet, jotka tulli testaa aina. Listalle joutuu, jos vuosien kuluessa toistuvasti tietyistä elintarvikkeista löytyy esimerkiksi homemyrkkyjä.
Ovatko halvat tuontielintarvikkeet jollakin lailla huonommin valvottuja tai huolimattomasti tuotettuja?
– Kun ruoanmyynnistä saatu marginaali on pieni, elintarvikealan toimijat turvautuvat halvimpaan vaihtoehtoon. Samaan liittyy tavallaan myös nykyinen hevosenlihajupakka. Takavuosien ääriesimerkkinä on Kiinassa maidon väärentäminen myrkyllisellä melamiinilla.
– Ne kolmansista maista tulevat tuotteet, jotka ovat saaneet tuontiluvan, on tarkastettu huolellisesti.
Miten ruoka saataisiin turvallisemmaksi?
– Lyhyet ruokaketjut lisäisivät turvaa. Nykyään vain ruokaketjut tuppaavat olemaan kovin pitkiä.