Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä ojensi viime viikolla ministereille esityksensä joustavasta hoitorahasta. Sen mukaan alle kolmevuotiaiden lasten vanhemmille luodaan uusi, nykyisen osittaisen hoitorahan korvaava, tukimuoto.
Esitys on kaiken kaikkiaan positiivinen, sillä se parantaa naisten asemaa, ja sen myötä äidit saadaan takaisin työelämään aiempaa aikaisemmin. Joustavan hoitorahan avulla voidaan myös ehkäistä äitien työelämäkelkasta putoamista.
Meidän 6+6+6-mallimme on yksi vaihtoehto.
Joustava hoitoraha olisi nykyistä osittaista hoitorahaa merkittävästi korkeampi etuus.
Osittainen hoitoraha on nyt 96,41 euroa kuussa. Joustava hoitoraha olisi 240 euroa kuussa, jos keskimääräinen viikoittainen työaika on korkeintaan 22,5 tuntia tai 60 prosenttia alan tavanomaisesta kokopäivätyön työajasta, ja 160 euroa kuussa, jos työaika on enemmän kuin 22,5 tuntia, mutta enintään 30 tuntia.
Joustavaa hoitorahaa voisi saada välittömästi aloittaessaan uudessa työssä. Hyvää on myös se, että etuutta saavien lapset ovat oikeutettuja kunnalliseen päivähoitoon.
Työryhmä esittää myös, että päivähoitomaksuja joustavoitetaan tuntiperusteiseksi kuukausittaisen hoitoajan perusteella. Muutos koskisi koko päivähoidossa olevien lasten joukkoa ja olisi siis merkittävä muutos.
On myös tärkeää, että esityksen mukaan ensi- ja toisluokkalaisten vanhempien osittainen hoitoraha jäisi ennalleen, toisin sanoen tämä ryhmä on siis jatkossakin oikeutettu osittaiseen hoitorahaan.
Joustava hoitoraha on askel oikeaan suuntaan, mutta se herättää myös kysymyksiä.
Joustava hoitoraha on rajattu koskemaan alle kolmevuotiaiden lasten vanhempia, koska tarkoituksena on tukea pikkulasten vanhempien ansiotyöhön siirtymistä osa-aikatyöllä ja lyhentämällä kokoaikaisia työstä poissaolojaksoja sekä kannustaa molempia vanhempia lastenhoidon jakamiseen.
Joustava hoitoraha ei kuitenkaan itsessään kannusta lastenhoidon jakamiseen tasaisemmin. Tarvitaan jokin konkreettinen kannustin. Meidän 6+6+6–mallimme on yksi vaihtoehto.
On myös aiheellista kysyä, miten huolehditaan siitä, että äideille todella on työtä, johon mennä. Tällä hetkellä 40 prosentilla hoitovapaalla olevista naisista ei ole lainkaan työpaikkaa mihin palata.
On myös merkittävää, että 95 prosenttia kotihoidon tukea saavista on naisia, ja naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä kuin miehet.
Vaarana onkin, että joustava hoitoraha ajaa naiset entistä pahempaan osa-aikatyö- ja pienipalkkaloukkuun.
Kirjoittaja on kansanedustaja ja vasemmistoliiton varapuheenjohtaja.