Viimeinen sana
Demokratiaa ja vapautta ei pidä edelleenkään ottaa itsestäänselvyyksinä.
Saksan liittokansleri Angela Merkel puhui keskiviikkona varoituksen sanoja sen johdosta, että Adolf Hitlerin noususta valtakunnankansleriksi oli kulunut tasan 80 vuotta.
Merkel jatkoi, että tämän jälkeen Saksan yhteiskunnan monimuotoisuus pyyhittiin pois kuudessa kuukaudessa.
Kaikki ääriliikkeet eivät ole oikeistolaisia, mutta kaikki poliittisesti motivoituneet väkivallanteot Suomessa ovat viime vuosina olleet.
Vielä keskiviikkona päivällä Merkelin varoitukset olivat vain Berliini vuonna 1933 – Tiellä diktatuuriin -näyttelyn avajaissanoja. Samana iltana heti kuuden jälkeen ne saivat uuden merkityksen suomalaisellekin kuulijalle. Poliittinen surma oli lähellä Jyväskylässä. Oikeus puhua ja esittää mielipiteitä tuli kyseenalaistetuksi tavalla, joka ei ole demokratiaa eikä vapautta.
Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuus toivottavasti todisti viimeisellekin epäilijälle, etteivät kirjassa esitellyt ilmiöt kuittaudu höpsähtäneiksi tarrojenliimaajiksi. Väkivaltaan tarttuva äärioikeisto on täällä.
Sisäministeriö julkisti viime viikolla ensimmäisen ääriliikkeitä koskevan tilannekatsauksen. Se piti äärioikeistoa vähäisenä ilmiönä, mutta nosti erikseen esille Kansallinen Vastarinta -nimisen kansallissosialistisen järjestön. Kukaan ei tätä kirjoitettaessa ole ottanut Jyväskylän puukotuksesta vastuuta, mutta ehkä se ilmestyy järjestön ”taisteluraporttien” joukkoon.
Euroopassa on pari viime kuukautta voinut omin korvin kuulla syvän helpotuksen huokauksen. Velkakriisin pahin vaihe näyttää olevan ohi, hätäkokouksia ei enää ole tarvittu.
Euroopassa uhkaa käydä niin kuin sille lääkärille, jonka leikkaus onnistui, potilas tosin kuoli. Vain muutamassa vuodessa yksisilmäisellä kuripolitiikalla kokonaiset kansakunnat ajettiin kurjuuteen, jonka ei enää kuvitellut tänne palaavan. Pankkiirien ja luottoluokittajien hermoilu on kedon kukkien keräilyä sen rinnalla, mitä syntyy maahan ja näköalattomuuteen painettujen suuttumuksesta. Pahalta näyttää, että se iso kriisi, sosiaalinen kriisi, on vasta kypsymässä.
Se mitä tapahtuu muualla Euroopassa, heijastuu Suomeenkin.
Liikkeet verkostoituvat ja ovat verkostoituneet kansainvälisesti. Eritoten ideologinen äärioikeistolainen ajattelu on hyvin näkyvää, sanoi Suomen tunnetuin äärioikeiston tutkija Vesa Puuronen torstaina MTV3:n haastattelussa.
Keskiviikkona käytettiin toinenkin erinomainen puheenvuoro Hitlerin valtaan nousun vuosipäivän johdosta. Sen päivän 14-vuotiaana koulupoikana todistanut ja myöhemmin Saksasta Britanniaan paennut Fritz Lustig kirjoitti päivän opetuksista Guardianissa. Lustigin mielestä päivän pitäisi varoittaa siitä, että konservatiivinen hallitus voi menettää nopeasti kontrollin ryhtyessään suhteisiin äärioikeiston kanssa.
Varoitus on täyttä asiaa muuallakin kuin Britanniassa. Äärioikeiston pienikään myötäily ei käy. Jo nyt Suomenkin ilmapiirissä näkyvät kielteisinä vaikutukset siitä, että äärioikeisto on päässyt eduskuntaan asti.
Kaikki ääriliikkeet eivät ole oikeistolaisia, mutta kaikki poliittisesti motivoituneet väkivallanteot Suomessa ovat viime vuosina olleet.