Kilpailuvirasto syytti joulukuun lopussa julkistamassaan lausunnossa Valiota tappiollisesta perusmaitojen tukkuhinnoittelusta ja määräsi sen viipymättä korjaamaan tilanteen, eli nostamaan hintaa 30 prosentilla. Valio toteuttaa vaatimuksen helmikuun alusta, vaikka Kilpailuviraston ja yhtiön välillä onkin näkemyseroja siitä, mikä on osuustoiminnallisen yrityksen oikea tapa jakaa tulosta omistajilleen.
Kilpailuviranomaisen mielestä Valion tilityshinta maidontuottajaosuuskunnille on kokonaan muuttuva kustannus. Valion näkökulma on toinen. Valion mukaan se on sitoutunut vastaanottamaan ja jalostamaan kaiken omistajiensa tuottaman maidon ja maksamaan kaiken toimintansa tuoton tilityshinnassa. Siksi maksettu tilityshinta on osittain kiinteä kustannus ja osittain suorituskykyyn perustuvaa voitto-osuutta.
Valio toimii osuustoimintaperiaatteella, joka tarkoittaa, että Valio ei voi säädellä ostamansa raaka-aineen määrää. Se ostaa kaiken maidon samalla hinnalla, riippumatta siitä mistä maito tulee. Osuustoiminnassa kaikki markkinoilta saatu tuotto jaetaan Valioryhmän osuuskuntien kautta suomalaisille maidontuottajille. Tuottajahintaan siirtyvä voitto-osuus syntyy Valion kehittämistä lisäarvotuotteista, ei perusmaidoista. Kilpailuviraston ehdottama vaihtoehto perusmaitojen hinnankorotukselle eli kustannusten alentaminen tuottajien saamaa hintaa laskemalla ei Valion mukaan siten ole mahdollinen.
Herää kysymys kenen asialla Kilpailuvirasto nyt on? Ei ainakaan tuottajan, sillä heitä rangaistaan tässä kuviossa kovimmin. Eikä kuluttajankaan, sillä kaupan hyllylläkin olevan maidon hinta nousee.
Maidon tuottajan näkökannasta raakamaidon hinnannousu loisi nostopaineita myös tuottajahintoihin. Se olisikin pelastus nykytilanteeseen, sillä tilojen maksukyky on tällä hetkellä aika lailla nollassa. Viime vuoden huonojen kelien aiheuttaman kustannuskriisin purkaminen vaatisi nyt lisää kassavirtaa. Monet tilat yrittävät kaikin keinoin saada lisää rahaa laskujen maksuun, myymällä esimerkiksi jalostushiehoja. Harvalla vain on varaa ostaa niitä, eivätkä tilat halua luopua niistä puoli-ilmaiseksi.
Herää myös kysymys, miksi Valion pitäisi laskea tuottajahintaa paikkaamaan hinnoittelun epäkohtia, kun siitä selvittäisiin vain hintojen korotuksilla kaupan suuntaan? Miksi Kilpailuvirasto haluaa rangaista tuottajaa?
Ja jos puhutaan hinnoittelun epäkohdista, on syytä puhua myös tuontimaidosta, jota on tuotu Suomeen, jotta hintoja saataisiin painettua alas. Arla Ingmanin maito on vallannut Valion osuutta kaupan hyllyllä ja sitä myydään jatkuvasti halvemmalla, kuin Valion maitoa. Tuntuisi järkevältä, että Kilpailuvirasto puuttuisi tähänkin kuvioon.
Kilpailuvirasto näyttää nyt vain pönkittävän kauppaa. Suurimman laskun tästä kaikesta maksavat tuottajat sekä kuluttajat.
Kirjoittaja on vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.