Mitä kuuluu vahakabinettiin 5
Ihmisruumis on monella tavalla kaupan työmarkkinoilla, prostituutiossa ja muussa aikuisviihteessä. Jokaisen omistama työvoima, ajatukset ja luovat kyvyt ovat myytävää tavaraa muiden kaupattavien tavaroiden joukossa.
Kiitos meidän länsimaisten ihmisten eliniän nousun, eräs kasvava ihmiskaupan muoto on siirtoelimillä käytävä kauppa.
Euroopassa 120 000 ihmistä tarvitsee dialyysihoitoa ja 40 000 odottaa uutta munuaista. Yhdysvalloissa 80 000 potilasta odottaa joko uutta sydäntä, maksaa, haimaa tai silmän verkkokalvoa.
Intiassa munuaisen luovuttamisesta saa 800 dollaria, mikä vastaa sikäläisen työläisen vuoden palkkaa. Tavallisimmin intialainen munuainen on naiselta lähtöisin.
Mihail Bahtinin mukaan 1200-luvulla tunnettiin Euroopassa laajalti runo Aasin testamentti, jossa kuoleva aasi testamenttaa ruumiinosiaan keskiajan eri yhteiskunta- ja ammattiryhmille, paavista ja kardinaaleista alkaen.
Aasin pää menee paaveille, korvat kardinaaleille, ääni laulajille ja ulosteet talonpojille lannoitteeksi. Bahtinin mukaan kyseessä oli ikivanha parodinen ivamukaelma myyttisistä käsityksistä, joiden mukaisesti eri sosiaaliryhmät ovat saaneet alkunsa uhreiksi paloiteltujen jumalolentojen ruumiinosista.
Koulupoikien keskuudessa kierteli jo 300-luvulla ”Sian testamentti,” jossa yhteiskunnan eri sosiaaliryhmät jaoteltiin sian elinten mukaisesti.
Keskiajan voimakkaimpien kirosanojen joukkoon kuului viedaze, eli ”aasinkulli.” Jos tuon ilmauksen perään vielä lisäsi, että ”sinusta on yhtä vaikeaa puristaa totuutta kuin pierua (pet) kuolleen aasin takapuolesta,” oltiin jo poliittisen väittelyn, solvauksen ja ilmiriidan rajamailla.
Keskiajan katolinen kirkko harjoitti laajaa ”siirtoelintoimintaa” pyhäinjäännösten muodossa. Bahtinin mukaan pyhimysten ruumiinosia oli siroteltu ympäri Ranskaa ja koko keskiajan kristillistä maailmaa:
”Ei ollut sellaista pientä kirkkoa tai luostaria, jossa ei olisi säilytetty pyhäinjäännöstä, eli jotain pyhimykseksi julistetun henkilön ruumiinosaa tai pientä palasta siitä. Joskus varsin eriskummallistakin, kuten maitotilkkaa Neitsyt Marian rinnasta tai pyhimysten hikeä. Kirkoissa ja luostareissa säilytettiin myös käsiä, jalkoja, päitä, hampaita, hiuksia, sormia jne…”
Intialaisessa Rigvedassa kuvataan maailman luomista alkuihmisen Purushan ruumiista. Jumalat uhrasivat Purushan ja paloittelivat hänen ruumiinsa uhrirituaalien mukaisesti.
Ruumiin eri osista luotiin yhteiskuntaryhmät ja erilaiset kosmiset ilmiöt: suusta brahmaanit, käsistä soturit, silmistä aurinko, päästä taivas, mielestä kuu, hengityksestä tuuli ja jaloista maa.
Saksalaisessa mytologiassa Aatamin liha luotiin maasta, luut kivistä, veri merestä, hiukset kasveista ja ajatukset pilvistä.
Nämä vuosituhantiset ihmisruumiin paloittelumyytit jatkavat elämäänsä globaalissa kapitalismissa vähemmän filosofisesti.
Ihmisoikeusjärjestöjen raporttien mukaan Kiinan viranomaiset ovat keränneet 1990-luvulta lähtien vuosittain jopa tuhansilta teloitetuilta rikollisilta käyttökelpoiset siirtoelimet ja ylläpitäneet elinkauppaa.
Kiinan virallisen ilmoituksen mukaan elinkauppa on ollut kiellettyä heinäkuusta 2006 lähtien.