Viimeinen sana
Elinkeinoelämän järjestöjen ja kokoomuksen suhteissa on palattu muutama vuosikymmen sitten vallinneeseen tilanteeseen. Enää järjestöjen johto ei kätkeydy sitoutumattomuuden tai riippumattomuuden suojakaapuun, vaan näyttää reilusti väriä.
Tunnettu kokoomuslainen vaikuttaja, moninkertainen ministeri ja pitkäaikainen kansanedustaja Päiviö Hetemäkihän oli Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) edeltäjän Suomen työnantajien keskusliiton (STK) toimitusjohtajana miltei koko 1960-luvun.
Hetemäkeä pidetään myös yhtenä edelleen aktiivisesti häärivän, vuonna 1974 perustetun Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n isänä.
Häkämies ei todellakaan ole ainoa merkittävällä vaikuttajan paikalla oleva kokoomuslainen.
EVA:n perustamisen lähtökohta oli heikentää kaikin käytettävissä olevin tavoin vasemmiston voimaa.
Jos EVA katsoo ansiokseen sen, että vasemmistopuolueiden (SDP + SKDL/Vasemmistoliitto) kannatusosuus on sen perustamisvuoden 43,7 prosentista tipahtanut 27,2 prosenttiin, niin kysehän on aikamoisesta menestystarinasta. Lienee EVA:ssa poksautettu tämän kunniaksi yksi jos toinenkin samppanjapullo.
Parin vuosikymmenen ajan kokoomusta lähellä olevissa elinkeinoelämän järjestöissä peiteltiin tai ehkä vähän hävettiinkin liian läheistä suhdetta kokoomukseen – ja päinvastoin. Nyt toimitaan avoimemmin.
Mikään sattuma ei olekaan, että samat säkeet kaikuvat nyt niin kokoomuksen kuin EK:nkin julkilausumissa. Onko kokoomus EK:n poliittinen jaos vai EK kokoomuksen työmarkkinaosasto?
Emokokoomuksessa tosin pidetään sordiinoa päällä, mutta puolueen nuorisosiipi sanoo asiat julki ilman maltillista kuorrutusta.
EK:ssa kuljetaan nyt Hetemäen hiekoittamaa tietä. STK:n johtoon astuessaan Hetemäki oli jo nelinkertainen ministeri ja yksi ajan merkittävimmistä kokoomusvaikuttajista.
Nyt EK:ssa samalla paikalla on aloittanut pääministeri Jyrki Kataisen ”oikea käsi” Jyri Häkämies, joka on ehtinyt olla kaksi kertaa ministerinä ja yli kaksitoista vuotta kansanedustajana.
Eri elinkeinoelämän järjestöjen vyörytyksen poliittisia tarkoitusperiä ja viestin samanlaisuutta voi ymmärtää ehkä hieman paremmin kun käy läpi, keitä kaikkia on merkittävien järjestöjen johtotehtävissä. Häkämies ei todellakaan ole ainoa merkittävällä vaikuttajan paikalla oleva kokoomuslainen.
Kun kokoomuslaiset nyt valloittavat eri etujärjestöjen avainpaikat, niin julkisuudessa ei puhuta poliittisista nimityksistä. Eivät ne kai sitten sellaisia ole? Ehkä kokoomuslaisuus onkin vain lisämeriitti.
Pankkimaailman taustavaikuttajaa eli Finanssialan keskusliittoa johtaa nyt entinen kokoomuksen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Pia-Noora Kauppi.
Keskuskauppakamarin johdossa taas on nuorsuomalaisena liberaalina aloittanut kokoomuslainen Risto E. J. Penttilä, joka jäi viimeksi EU-parlamentin vaaleissa lähes 51 000 äänellään varasijalle.
Suomen Yrittäjien toimitusjohtajana on kokoomuslainen Jussi Järventaus, joka piipahti vuoden verran oikeusministerinä 1990-luvun lopulla.
Kokoomuksen yhtenä talouspoliittisena asiantuntijana pidetty Teemu Lehtinen puolestaan johtaa Veronmaksajien keskusliittoa, jonka linjauksia kokoomus uskollisesti noudattaa veropolitiikassaan – vai onko se sittenkin päinvastoin? Myös Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderiä pidetään kallellaan kokoomukseen.
Pienen särön kokoomuksen vaikutusvaltaiseen värisuoraan tekee Perheyritysten liitto, jonka toimitusjohtajana on parisen vuotta ollut keskustalainen ex-pääministeri Matti Vanhanen, jonka viime aikaiset puheet tosin ovat sisällöltään sellaisia, että ne olisi aivan hyvin voitu pitää niin kokoomuksen kuin EK:nkin hallituksessa.
Hyvin on kokoomus korttinsa pelannut. Puolue on vahvasti vallankahvassa, kun listaan lisätään vielä pari merkittävää vaikuttajan paikkaa eli presidenttinähän on kokoomuslainen Sauli Niinistö ja pääministerinä puolueen puheenjohtaja Katainen.
Ei olekaan sattumaa, että viime kuukausina ja viikkoina eri suunnilta on vaadittu kovaan ääneen palkkamalttia, työajan pidentämistä, palkattomia sairauslomapäiviä…