Ohjaaja Juha Hurme sekä Porin Teatterikerhon omat ja lähipiiristä lainaamat näyttelijä- ja muut voimat aikovat syväluodata kirjailija-toimittaja Algot Untolan tuotannon ja elämän viiden lähivuoden aikana.
Untola tunnetaan parhaiten näytelmäkirjailija Maiju Lassilana, mutta myös Irmari Rantamalana. Sillä nimellä hän kirjoitti muun muassa viimeiset juttunsa Helsingissä keväällä 1918.
Untolan kirjallinen kyky aiheiden ja tyylien rikkauteen antavat tällaiseen vuosia kestävään projektiin hyvän pohjan. Teatterikerhon puheenjohtaja Risto Ojanen luonnehtii klassikkokirjailijaa sanataituriksi, jonka viimeisen päälle mietityn humoristisenkin ilmaisun takana oli yhteiskunnallisten tosiasioiden selkeä ymmärrys.
– Lassilan näytelmissä on hyvin kirjoitettuja repliikkejä, ja niitä mennään vieläkin muun muassa kesäteattereihin suurin joukoin kuulemaan. Mutta repliikkien alla on vahva näkemys elämän raadollisuudesta, valtasuhteista ja siitä, miten yhteiskunnassa ”paikat määräytyvät”, Ojanen pohtii.
Liika viisas ensi kesänä
Komedia onkin tässä tapauksessa muutakin kuin hauskuutta. Untola-Lassilassa kiinnostavaa on myös se, miten monipuolinen pohtija, luova kyky ja osallistuja hän oli. Mies valmistui opettajaksi, mutta Pietarissa hän teki puutavarakauppaa ja osallistui sosiaalivallankumouksellisten toimintaan. Toimittajan työtä hän teki Kokkolassa, Porissa ja Helsingissä.
– Kokkola-lehden satiirisissa pakinoissaan hän kirjoitti juttuja, joita luettiin Helsinkiä myöten. Ne olivat harjoittelua muun muassa romaanin Tulitikkuja lainaamassa sanataituruudelle, Ojanen kertoo.
Häntä projekti kiinnostaa muun muassa italialaisen katuteatterin tuntijana: Juha Hurme harjoituttaa ensi kesän näytelmän Liika viisas kahden viikon aikana Kiikoisissa – teltassa asuen.
Näytelmä siirtyy sitten tästä maaseutumaisemasta ensin meren äärelle Merikarvialle ja lopuksi hieman herraskaiseen ympäristöön Porin jokirantaan, suomalaisen ja ruotsalaisen klubin rakennuksen pihaan. Miksi ei siis olisi mahdollista viedä Lassilaa Porin torille – tai italialaiselle torille?
Ensin esitetään peräkkäisinä kesinä Lassilan neljä näytelmää, viidentenä kesänä Juha Hurmeen kirjoittama näytelmä kirjailijasta.
Syytä jatkaa myös 2018
Tavoitteena ei ole vain uudentyyppinen kesäteatteri, vaan Untola-Lassilan tuotantoon pureudutaan muutenkin. Tulossa on seminaareja ja Lassilan näytelmien filmatisointien läpikäyntiä. Maaliskuun tilaisuudessa aihepiiriin paneutuvat Untolan Porin vuosista näytelmän kirjoittanut Panu Rajala sekä Juha Hurme.
– Tässä on haastava mahdollisuus kehittää ideoita ja ajatuksia sillä tavalla, että nyt ei voi edes sanoa, mitä kaikkea lähivuodet tuovat tullessaan. Jollakin tavalla on syytä jatkaa myös vuonna 2018, jolloin tulee kuluneeksi sata vuotta kirjailijan kuolemasta, Ojanen sanoo.
Toukokuussa 1918 Algot Untola ammuttiin Helsingin ja Suomenlinnan välisellä vesialueella. Työmiehen viimeinen päätoimittaja sai kuoleman kuulasta ansioistaan huolimatta – tai ehkä juuri siksi.