Ekosähkö saa ensi vuonna eurooppalaisen merkinnän. Noin 20 ympäristöjärjestöä harkitsee tällä hetkellä, allekirjoittavatko ne ekomerkkisopimuksen. Ekoenergiavastaava Riku Eskelinen Suomen luonnonsuojeluliitosta kertoo, että jo kuuden maan järjestöjen tuleminen merkin piiriin on varmaa.
Maat ovat Suomi, Espanja, Hollanti, Italia, Bulgaria ja Albania. Eskelinen arvioi, että joulukuun puoliväliin mennessä mukana on kymmenisen maata.
– Latvian mukaan tulo on lähes varma, Eskelinen lisää. Sopijamaissa mahdollisesti käytössä olevat ekoenergiamerkit korvautuvat kansainvälisellä merkinnällä. Suomessa sähkön ekomerkki on ollut käytössä vuodesta 1998.
Eurooppalaisten ympäristöjärjestöjen koalitio lanseeraa sähkötuotteille oman ympäristömerkin. Suomen luonnonsuojeluliitolla on ollut sen kehittämisessä merkittävä rooli. Myös uuden Ekoenergia-merkin ulkonäkö ja nimi johdetaan liiton vastaavasta merkistä. Ympäristömerkin sihteeristö sijoittuu ainakin aluksi Suomeen.
Uudella kansainvälisellä Ekoenergia-merkillä tulee olemaan rahasto, johon sähkönmyyjien on maksettava jokaista myytyä kilowattituntia kohti tietty rahasumma. Rahaston varat käytetään kasvihuonekaasupäästöjen ja uusiutuvan energian ympäristöhaittojen vähentämiseen.
Suomessa on viime päivinä käyty julkista keskustelua vihreän sähkön valvonnan heikkoudesta.
– Keskustelu osoittaa, että nykyistä vankemmalle ympäristömerkinnälle on tarvetta. Osa myyjistä on hoitanut vastuunsa kunnolla, osa ei. Myös tuleva sähkön alkuperän varmentamista koskeva lakiuudistus on tervetullut, kunhan pidetään huolta, että sen kustannukset eivät kohoa kohtuuttomiksi uusiutuvaa energiaa tuottaville yrityksille, Eskelinen arvioi.
Sähkösopimus kannattaa tarkistaa
Luonnonsuojeluliitto patistaa kuluttajia tarkistamaan, että oma uusiutuvan energian sähkösopimus on ympäristömerkitty. Jos ympäristömerkki puuttuu, olisi sähkötuotteelta löydyttävä vähintäänkin ns. GO-alkuperätakuu. Ilman takuuta uusiutuva sähkö lasketaan kahteen kertaan esimerkiksi sekasähkön tuotantojakaumassa. Lisäksi sertifikaattien puuttuminen lisää riskiä vihreän sähkön myynnistä laittomasti kahteen kertaan.
Työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteilla oleva laki sähkön alkuperän varmentamisesta edellyttää jatkossa uusiutuvan sähkön alkuperän todentamista alkuperätakuilla.
Liitto kiittelee, että Suomessa on jo tällä hetkellä luotettava ja eurooppalaisen standardin mukainen alkuperätakuujärjestelmä. Sähkön myynti kuluttajille kaipaa silti sääntöjä ja valvontaa. Alkuperätakuilla todennettu sähkö tarvitsee tulevaisuudessakin rinnalleen ympäristömerkinnän osoittamaan uusiutuvan energian kestävyyttä ja ostopäätöksen vaikutusta uusiutuvan energian lisärakentamiseen.
– Alkuperältään taatun sähkön ostaminen parantaa uusiutuvan energian kannattavuutta. Jos halutaan olla täysin varmoja siitä, että ostopäätös johtaa kasvihuonekaasupäästöjen vähenemiseen, tarvitaan lisäkeinoja, Eskelinen kertoo.
Puolella myyjistä ekosähköä
Puolella eli 12:lla Suomen 25:stä sähköä myyvästä yrityksestä on tarjota ekosähköä. Eskelisen mukaan kaikki ympäristöystävällistä sähköä myyvät firmat eivät sitä itse valmista, vaan ne ostavat ekosähköä pienemmiltä yrityksiltä.
Tuulivoimaan perustuvaa sähköä myy seitsemän, vesivoimaan viisi, biokaasuun kaksi ja puuhun kuusi yhtiötä
Tavalla tai toisella ekologisesti tuotettua sähköä myyvät: Ekosähkö Oy, Energiapolar, Etelä-Savon Energia, Forssan Energia, Fortum, Kokkolan Energia, Kraft & Kultur, Lappeenrannan Energia, Pohjois-Karjalan Sähkö, Porvoon Energia, Tammisaaren Energia ja Vattenfall.