Viimeinen sana
Voiko 1960-luvun lopulla rakennetun elementtitalon yksiön vuokraa korottaa 75 prosenttia kolmen vuoden aikana?
Ainakin Helsingin Kontulassa voi.
Kun vuokra on tässä kontulalaisessa taloyhtiössä nostettu kolmen vuoden aikana ”alueen markkinahintojen tasolle”, niin 27 neliön yksiöstä saa pulittaa hulppeat 798 euroa kuukaudessa eli melkein 30 euroa neliöltä! Halvemmalla vastaavan kokoisen yksiön voi saada Helsingin parhaimmiksikin luokitelluilta alueilta. Ehkä Kontula onkin ollut aliarvostettua aluetta.
Itähelsinkiläisen taloyhtiön tapaus ei liene lajissaan ainoa.
Vuokrankorotuslappu on Kaarenjalka 5:ssä tipahtanut 40 asuntoon talon 90 huoneistosta. Osa selviää yhdellä vuosikorotuksella, mutta joillakin on tiedossa neljä perättäistä 15 prosentin korotusta vuosittain. Kaikkia perustellaan sillä, että näin ”vuokrat saadaan vastaamaan yleistä vapaarahoitteisten asuntojen vuokratasoa”.
Kontulassa vuokrakiskurina on ”yksi Suomen johtavista asuntosijoitusyhtiöistä” eli Sato, joka mainostaa itseään palvelulupauksella ”Koti kuten haluat”.
Maallikolla herää kysymys, mistähän nämä markkinahinnat on oikein otettu ja mitä muuta oikeasti on taustalla? Onkohan vertailuhinnat napattu mahdollisesti vahingossa Pietarista, jossa Satolla on myös sijoitusasuntoja vuokrattavana? Onko tarkoitus tyhjentää talo sen nykyisistä asukkaista?
Saton pitää – yhtiön omien sanojen mukaan – varmistaa nopea asunnon hankinta ja vakaasti kehittyvä kassavirta. Samoin se ilmoittaa strategisena tavoitteenaan olevan 12 prosentin tuotto omistajalle. Viime tilikaudella yhtiö jakoi omistajilleen osinkoja noin 25 miljoonan euron edestä. Saton suurin omistaja on työeläkevakuutusyhtiö Varma.
Kaarenjalka 5 -taloyhtiön asukaskunta on noussut vastarintaan kohtuuttomina pitämiään korotuksia vastaan, mutta mikään ei tunnu auttavan. Sato ei suostu tulemaan vastaan. Asukkaille vastatessaan Sato toteaa, että ”uuden vuokran määrittelyssä on huomioitu maltillinen näkemys vuokrien kehittymisestä lähitulevaisuudessa”.
Mihin maailma oikein onkaan menossa, jos tällainen tulkinta ”maltillisesta näkemyksestä” on yleisemminkin hyväksytty?
Alueen markkinavuokriin vetoaminen naurattaisi, ellei kyse olisi todella vakavasta asiasta. Asukkaiden omien selvitysten mukaan vuokrat vastaavat jo nyt hyvinkin alueen yleistä vuokratasoa varsinkin, kun huomioon otetaan kerrostalon ikä ja kunto.
Ehkä Saton tarkoitus on saada asukkaat muuttamaan pois entistä arvokkaammaksi käyvästä talosta, joiden remontteihin Sato ei ole euroja juurikaan käyttänyt.
Kaarenjalka 5 oli alkujaan vakuutusyhtiö Kansan talo aina sen konkurssiin saakka. Sato osti talon 2005 konkurssipesältä. Talon julkisivu- ja kylpyhuoneremontit tehtiin jo Kansan aikana ja ikkunaremontin teki konkurssipesä. Sato on remontoinut kellarissa olevat yhteissaunat ja tehnyt keittiöremontteja joissakin sellaisissa asunnoissa, joiden väki on vaihtunut.
Vuokrien korotukset eivät olekaan asukkaiden mukaan missään linjassa korjaustoiminnan kanssa. Kiinteistön kunto huononee koko ajan, mutta Sato ei määräaikaistarkastuksessaan löytänyt talosta mitään korjattavaa.
Itähelsinkiläisen taloyhtiön tapaus ei liene lajissaan ainoa. Samoin periaattein liikkeellä on muitakin asuntosijoitusyhtiöitä kuin Sato.
Vuokrien hilaamisella yli kipurajan on vakavia seurannaisvaikutuksia etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa jo muutenkin asumisen kalleus ruokkii rakennetyöttömyyttä ja muodostaa esteen kasvulle ja heikentää sinänsä luonnollista työvoiman muuttoliikettä.
Pääkaupunkiseudulla myös uusien, edullisten vuokra-asuntojen rakentaminen on pysähtynyt täysin. Jos tilanne ei hyvällä muutu, niin valtion onkin määrättävä sanktioita kaupungeille, jotka laiminlyövät vuokra-asuntotuotantonsa.