Yksikään suomalainen teollisuusyritys ei ole allekirjoittanut globaaleja teollisuusalan raamisopimuksia, kertoo Pro Uutiset.
IndustriAllin Global framework agreement (GFA) -raamisopimuksessa yritys sopii noudattavansa työjärjestö ILO:n perussopimuksia, maksavansa vähintään minimipalkkaa ja noudattavansa työsuojelumääräyksiä. Sopimukseen kuuluva alihankkijalauseke sitoo myös globaalin yrityksen alihankkijat noudattamaan samoja periaatteita.
Monikansalliset yhtiöt haluavat yleensä sitoutua sopimukseen, koska niiden brändille on harmillista työoloissa olevien puutteiden nousu esiin uutisen kautta, sanoo pääsihteeri Jyrki Raina kansainvälisestä teollisuuden jättiliitosta IndustriALL Global Unionista Ammattiliitto Pron uutisissa.
Rainan mukaan Peugeot Citroenin toimitusjohtajan kaltaiset kansainväliset yritysjohtajat kokevat saavansa etua siitä, että asioita voidaan hoitaa yhdessä ay-liikkeen kautta.
”Ei koske meitä”
Kansainvälisen työjärjestön ILO:n yleissopimuksissa säädetään työsuhteen ehdoista, turvallisesta työympäristöstä, vapaudesta yhdistyä sekä lapsityön kiellosta. Nämä ja muita asioita kirjattu kansainvälisen teollisuusliiton IndustriAllin globaaleihin raamisopimuksiin.
Yksikään suomalainen teollisuusyritys ei ole allekirjoittanut teollisuusalan raamisopimuksia.
– Suomalaisyritykset vastaavat, ettei ole tarvetta, koska samoja asioita on kirjattu yrityksen arvoihin, Raina kertoo.
Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu esimerkiksi, Kemiran, suomalaisten paperiyhtiöiden, Nokian ja Koneen kanssa.
Suomalaisilla yrityksillä oli liiketoimintaa tytäryhtiöiden kautta 118 maassa vuonna 2010. Ne työllistivät yli puoli miljoonaa henkilöä. Henkilöstön määrällä mitattuna tytäryhtiötoiminta ulkomailla keskittyi Eurooppaan ja Aasiaan.
Toisin kuin suomalaisille, on IndustriAllin globaali sopimus kelvannut maailmalla noin 40 monikansalliselle yritykselle, esimerkiksi Akerille, BMV:lle, Inditexille ja Mitsunolle. Sopimuksen piirissä on yli kymmenen miljoonaa työntekijää. Seuraavaksi Rainan mukaan keskustellaan alihankkijoineen miljoona henkeä työllistävän ruotsalaisen vaatevalmistaja H&M:n kanssa.
Raina katsoo, että säädyllisellä palkalla ja reiluilla työehdoilla on suuri merkitys kehittyvien maiden työntekijöiden arjessa. Nykyisin 80 prosenttia maailman väestöstä elää ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa, eläkettä tai terveydenhuoltoa.