Kainuun ELY-keskus teki viime vuonna poliisille tutkintapyynnön Talvivaaran kaivosyhtiön jätevesistä. Suomen ympäristökeskus antaa tällä viikolla poliisille lausunnon Talvivaaran kaivoksen lähivesistöjen tilasta.
Suomen ympäristökeskuksen mukaan kaivoksen jätevesistä johtuva sulfaattipitoisuus on noussut erittäin suureksi Kalliojärvessä ja Salmisessa. Molempien järvien luonnollinen vesikierto on estynyt, joten järvien pohja on suolaantunut ja hapeton.
Talvivaaran nikkelikaivos sijaitsee vedenjakajalla, joten sen jätevedet etenevät kahteen suuntaan. Elo-joulukuussa 2011 kaivoksen alapuolelta Oulujoen vesistön suunnasta mitattiin veden sulfaattipitoisuudeksi 6 000 milligrammaa litrassa ja Vuoksen vesistön suunnasta 820 milligrammaa litrassa.
Erikoistutkija Petri Ekholm Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että Helsingin edustalla Itämeren veden sulfaattipitoisuus on noin 470 mg litrassa ja suomalaisten järvien keskipitoisuus on nykyisin 15 mg litrassa.
Tammi-toukokuussa 2012 tehdyissä Kainuun maakuntayhtymän ympäristöterveydenhuollon mittauksissa Kalliojärven sulfaattipitoisuudeksi metrin syvyydessä saatiin eri mittauskerroilla 420–990 milligrammaa litrassa. Sulfaattipitoisuudet Talvivaaran kaivoksen lähivesissä ovat siis hyvin korkeita.
Sulfaattien lisäksi kaivoksen jätevesissä on raskasmetalleja kuten kadmiumia ja nikkeliä. Raskasmetallit ovat ympäristölle ja terveydelle haitallisia.
Oulun poliisin talousrikosyksikkö käynnisti maanantaina esitutkinnan 4. marraskuuta havaitusta Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaan vuodosta.