Vantaan Vasemmiston vaalityö on ollut reipasta koko syksyn. Puolue on näkynyt useimmissa kaupunginosissa, ja vaalityössä on ollut uusia muotoja, kuten poniratsastusta lapsille. Ehdokasjoukko on nuorentunut ja naisistunut: 81 ehdokkaasta 30 on alle 40-vuotiaita, ja naisehdokkaita on ennätykselliset 45 prosenttia kaikista.
Vantaan uusi kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd.) antoi ensimmäisen budjettiesityksensä runsas viikko sitten. Budjettia värittävät kuntalaisten arkeen suoraan vaikuttavat palveluiden leikkaukset, joita Vasemmisto ei ole alun alkaenkaan hyväksynyt.
Kun leikkauslistasuunnitelma tuli viime keväänä julki, Vantaalla syntyi kansalaistoimintaa erityisesti koulupuolen säästöistä: koulunkäyntiavustajista ja Luontokoulusta. Vantaalaiset järjestivät mielenosoituksen kaupunginvaltuuston kokouksen yhteyteen. Internetissä ja myöhemmin myös kaduilla kerättiin nimiä adressiin.
Demarit veivät keväällä leikkauslistoja eteenpäin tiukkailmeisesti, mutta vaalien lähestyessä he ovat luopuneet ajatuksestaan vähentää koulunkäyntiavustajia. Muuten he edelleen ajavat muun muassa terveyshenkilökunnan vakanssien lopettamisia.
Vantaan Vasemmisto on ollut leikkausten ja velanmaksun suhteen johdonmukainen. Vasemmisto on esittänyt velanmaksun hidastamista, jotta palvelut eivät vaarannu vaan niitä voidaan jopa parantaa.
Kunnallisveron korotuksella paremmat palvelut
Ehdokkailla laajennettu valtuustoryhmä lisäsi viime viikolla työkaluksi pienen veronkorotusehdotuksen: Vasemmisto ehdottaa kunnallisveroa korotettavaksi 0,25 prosenttiyksikköä jo ensi vuonna ja saman verran myös 2014.
Kyseessä on malli, joka mahdollistaa velanhoidon lisäksi myös nykyistä paremmat palvelut. Kasvava kaupunki voi vähentää asukaskohtaista velkaa, mutta ei kokonaisvelkaa.
Vantaalaisvasemmistolaiset esittävät muun muassa, että koulunkäyntiavustajien määrä pidetään ennallaan (2,3 miljoonan euron lisäys kaupunginjohtajan esitykseen verrattuna), terveyspalveluiden henkilöstömenot pidetään nykyisellä tasollaan (lisäys ehdotukseen nähden 2,1 miljoonaa), perhepalveluja parannetaan (perhetyön henkilöstöön lisätään 1,4 miljoonaa) ja Vantaan työllistämistä tuetaan (työllistämismalliin miljoona euroa).
Mikä näistä on Vasemmistolle tärkein, vai ovatko nämä kaikki isot lisäykset yhtä tärkeitä, valtuustoryhmän puheenjohtaja, ministerin erityisavustaja Jussi Saramo?
– Me emme aseta eri ryhmiä, kuten lapsia, sairaita, vanhuksia tai työttömiä vastakkain ja tärkeysjärjestykseen. Vantaalla on varaa olla kaikkia varten ja järjestää kaikille kunnolliset palvelut. Nyt näyttää siltä, että muutkin puolueet saattavat kääntyä koululeikkauksia vastaan, joten meidän pitää keskittyä myös niihin asioihin, jotka eivät kiinnosta muita puolueita. Tällaisia ovat esimerkiksi sosiaalityön perhepalvelut.
Vasemmisto esittää myös muun muassa toimeentulotuen etuuskäsittelyyn resursseja 0,6 miljoonan euron edestä, nuoriso- ja liikunta-avustuksiin puoli miljoonaa lisää, lapsiperheiden kotipalveluihin lisättäväksi puoli miljoonaa sekä esimerkiksi maahanmuuttajien kielikoulutukseen 300 000 euroa. Myös Havu- ja Myyrastin päivätoimintapalvelut tulee säilyttää, kuten Mikkolan kirjastokin.
Mahdollisuus seitsemään paikkaan
Kaksitoista Vasemmiston kuntavaaliehdokasta julkaisi viime viikonloppuna Vantaan Sanomissa ilmoituksen Vasemmisto on todellinen vaihtoehto. Siinä esitellään vastuulliset keinot talouden tasapainottamiseen, velkaantumisen lopettamiseen ja palveluiden parantamiseen.
Ilmoituksessa esitetään myös, miten hallitus on laskenut etenkin pienituloisten kunnallisveroa. Keskimääräinen kunnallisvero on Vantaalla itse asiassa alhaisimmillaan vähintäänkin neljään vuoteen, ja laskeva suuntaus jatkuu myös ensi vuonna. Millaista palautetta olet saanut tästä viestinnästä, Jussi Saramo?
– Ihmiset ovat olleet positiivisesti yllättyneitä, että joku kampanjoi näin vahvasti konkreettisilla asioilla. Yleensähän vaalimainokset ovat täynnä kuluneita yksinkertaistuksia, mielikuvia ja ehdokkaiden naamoja.
Vantaan kaupunginvaltuustossa istuu nyt viisi vasemmistoedustajaa. Jussi, esitä villi veikkaus: kuinka monta heitä on seuraavalla nelivuotiskaudella?
– Meillä on mahdollisuus saada jopa seitsemän valtuutettua. Sen kokoisella ryhmällä tulee olemaan aiempaa isompi painoarvo, mikäli suuret puolueet menettävät kannatustaan kyselyiden ennustusten mukaan.
Kirjoittaja on kuntavaaliehdokkaana Vantaalla.