Kulttuuri- ja urheiluministeri, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki on vauhdittanut puolueensa kunnallisvaalikampanjaa lähes 50 kunnan kierroksella. Viimeisellä kampanjaviikolla matka on vienyt vielä Kemistä Kouvolaan.
Hän on tyytyväinen vaalipäivän alla, mutta kehottaa jatkamaan kampanjointia sunnuntaille asti. Ihmisiä on riittänyt tilaisuuksiin ja etenkin kaupungeissa on hyvää pöhinää. Paras meno saattaa kuitenkin olla kotikaupungissa.
– Helsingissä näkyy selvästi, että olemme menossa eteenpäin ja voittamassa vaaleja. On paljon aktiivisia ja innokkaita ehdokkaita ja tukiryhmiä.
Jo eduskuntavaaleissa näki selvästi, että mitä paremmin porukka puhalsi yhteen hiileen, sitä parempi tulos tuli.
Viime kuntavaalien jälkeen kuva vasemmistosta on muuttunut.
– Eduskuntaryhmään tuli uusi sukupolvi ja nyt kunnallisvaaliehdokkaisiin. Moni hienon, kymmenien vuosien valtuustouran tehnyt jää pois. Meille onkin haaste, että samaa ehdokastamme vuosia äänestäneet löytävät uuden ehdokkaan vasemmistoliiton listoilta, Arhinmäki sanoo.
Kampanjoinnissa on uutta sävyä. Se on iloista, toimiminen on hauskaa, kannattaminen on mukavaa.
– Jo eduskuntavaaleissa näki selvästi, että mitä paremmin porukka puhalsi yhteen hiileen, sitä parempi tulos tuli, Arhinmäki toteaa.
– Ehdokkaat tekevät työtä toistensa puolesta. Se kertoo, että pärjäämme porukkana.
Kuka koskettaa?
Arhinmäki arvioi vasemmistolla olevan hyvät mahdollisuudet parantaa tulostaan eduskuntavaaleista.
– Ihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan keskusteleminen on myös kivointa vaaleissa.
Miten vaalit voitetaan?
– Ratkaisevaa on se, kuka onnistuu koskettamaan ihmisiä teemoilla. Julkisuudella on merkitystä, mutta vähemmän kuin paikallisella työllä.
Kannatuksen nostamisen mahdollisuutta Arhinmäki perustelee muun muassa sillä, että vasemmistoliittoon suhtaudutaan myönteisemmin kuin koskaan sen runsaan 20 vuoden olemassaolon aikana. Se näkyy eduskuntapuolueiden yhdessä teettämissä tutkimuksissa.
Lisäksi nuorisobarometrien mukaan vasemmistolaisiksi itsensä kokevien nuorten määrä on kasvanut ja jo eduskuntavaaleissa vasemmiston nuorisokannatus oli 14 prosenttia, kun puolueen kokonaiskannatus oli 8,1 prosenttia.
– Muutos tapahtuu pikku hiljaa, kun tulee uusia sukupolvia, jotka suhtautuvat vasemmistoliittoon myönteisesti ja toivon mukaan myös äänestävät meitä. Pitää olla tyytyväinen, jos syntyy jotain, joka näyttää, että tulevaisuudessa meillä on parempi tilanne, Arhinmäki sanoo.
Erot näkyvät
Arhinmäki kehottaa tutkimaan paikallista päätöksentekoa, jos on vaikea ratkaista, mitä puoluetta äänestää.
– Paikallisella tasolla näkyy, miten lähipalveluita todellisuudessa puolustetaan, hän sanoo.
– Esimerkiksi Vantaalla kaikki puolueet vasemmistoliittoa lukuunottamatta ovat olleet valmiita leikkauslistoihin mieluummin kuin verojen korottamiseen. Myös sosialidemokraatit, myös vihreät, myös perussuomalaiset.