Istumme Suomen suurimman lukion, Tikkurilan lukion tiloissa illansuussa. On rauhallista, sillä oppilaat ja opettajat ovat lähteneet viettämään kahden päivän mittaista syyslomaansa.
Matarilainen kuntavaaliehdokas Kaarlo Kivimäki on maantiedon, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Aleksis Kiven koulussa Helsingissä. Ennen tätä pestiä hän opetti yläkoulussa Koivukylässä.
Päiväkumpulainen kuntavaaliehdokas Arja Saunamäki toimii yliopettajana Rikosseuraamusalan koulutuskeskuksessa. Hän opettaa tulevia vanginvartijoita ja antaa täydennyskoulutusta rikosseuraamusalan henkilökunnalle.
Yksi kuumimmista kysymyksistä Vantaan kaupungin leikkauslistoilla ovat koululaitoksesta tehtävät säästöt. Niitä ovat vastustaneet vain Vasemmisto ja Vihreät.
– Vaalimainoksissaan muiden puolueiden ehdokkaista kukaan ei kannata koulusäästöjä, vaikka heidän puolueensa ovat niitä kannattaneet. Mainoksissaan kaikki ovat hyvinvointivaltion kannattajia, Arja Saunamäki sanoo.
– Kukaan ei halua olla se paha!
Kaarlo Kivimäen mielestä ehdokkaiden erot näkyvät erityisesti yksityistämishaluissa ja suhteessa ympäristökysymyksiin.
Marraskuun budjettikokouksessa nykyiset valtuutetut joka tapauksessa tekevät päätöksiä, jotka karmaisevalla tavalla poistavat kuntalaisten palveluita.
Sadan avustajan työpaikat vaarassa
Arja Saunamäen ja Kaarlo Kivimäen mielestä koulunkäyntiavustajien pitäminen on nyt tärkeintä koulupalveluissa. Uhattuina ovat sadan avustajan työpaikat eli kolmannes kaikista. Saunamäen mukaan erityisen huolestuttavaa on se, että jopa lähes 20 prosenttia ikäluokasta jättää koulunkäynnin peruskouluun ja useimmat heistä ovat poikia.
– Olen huolissani pojista sen perusteella, mitä olen työssäni kuullut. Vartijoiksi opiskelevat pojat kertovat minulle huonoista koulukokemuksistaan. Tyttöjä tuetaan kouluissa enemmän kuin poikia. Samaa sanoo kahdeksanvuotias lapsenlapsenikin.
– Nuoret pojat, joilla koulunkäynti on jäänyt kesken tai joilta puuttuu ammatillinen koulutus, ovat vaarassa syrjäytyä. Heidän peruskoulutuksensa tulisi saattaa päätökseen esimerkiksi Vantaalla toteutetun Menolippu-projektin tapaan, Saunamäki sanoo.
– Ennen saattoi päästä sekatyömieheksi jo alaikäisenä, nykyään sellaisia työpaikkoja ei ole.
Kaarlo Kivimäen mukaan ikävuodet 16–18 ovat kohtalokkaita. Silloin peruskoulun päättäneen, töihin mielivän nuoren pitäisi mieluiten opiskella ammattiaan.
– Toinen aikuinen, koulunkäyntiavustaja, rauhoittaa tilannetta luokassa. Opettajan selkäranka ei tällöin murru helposti, vaikka luokkatilanne olisi välillä levoton. Avustaja voi myös pitää läksykerhoa, Kivimäki kertoo.
Hänelle oli suuri muutos vaihtaa työpaikkaa Vantaalta Helsinkiin, jossa on varaa jakaa luokkia pienempiin ryhmiin, jolloin jokainen oppilas saa paremmin henkilökohtaista huomiota.
– Maahanmuuttajataustaiset lapset tarvitsevat koulussa usein tukea. Heidänkään takiaan koulunkäyntiavustajista ei saa luopua, Arja Saunamäki ja Kaarlo Kivimäki muistuttavat.
Kirjoittaja on kuntavaaliehdokkaana Vantaalla.