Puolueiden välillä on eroja – suuriakin. Tämä on käynyt selväksi viime viikkojen vaalikamppailunkin aikana. Tosin erimielisyyksiä on myös haluttu nostaa pintaan, jotta ne erot näkyisivät ja kuuluisivat.
Hyvä esimerkki tästä on sosialidemokraattien ja kokoomuksen väliseksi kärhämöinniksi äitynyt torailu sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä eli niin sanotusta sote-uudistuksesta. Itse uudistuksen tarpeesta eikä oikeastaan sen sisällöstäkään puolueiden välillä ole erimielisyyttä. Vaalit vain olivat liian lähellä.
Jotta puolueiden erimielisyydet tulisivat pintaan, on kokonaisuudesta otettu riideltäväksi – ehkä tarkoitushakuisesti, ehkä ei – yksityiskohta yksityistämislinjauksesta. Niin demareilla kuin kokoomuksellakin on ollut tarvetta kiillottaa yksityistämiseen liittyvää julkikuvaansa nimenomaan peruskannattajiensa joukossa.
Kun kaksi suurta hallituspuoluetta kiistelee keskenään, julkinen huomio kiinnittyy niihin, ikään kuin muita ei olisikaan.
Kun kaksi suurta hallituspuoluetta kiistelee keskenään, julkinen huomio kiinnittyy niihin, ikään kuin muita ei olisikaan. Näin oppositiopuolueet katoavat näköpiiristä ja myös pienempien hallituspuolueiden ääni katoaa lähes kuulumattomiin kuin entisaikojen stereotestissä.
Yhdestä asiasta nostetun hälyn ei pidä antaa hämätä, sillä kuntapolitiikassa kyse on paljon muustakin.
Kovinkaan taitava ennustaja ei tarvitse olla, jos veikkaa kiistan laukeavan aika nopeasti kuntavaalien jälkeen tai viimeistään vuoden loppuun mennessä, jolloin aikataulun mukaisesti valmista pitäisi olla. Kyse on niin isosta ja merkittävästä uudistuksesta, että sitä ei hätäilemällä saa pilata.
Eduskunnan välikysymyskeskustelussa vasemmistoliiton Erkki Virtanen muistutti, ettei uudistuksen eteenpäin vieminen ole missään vaiheessa ollut ainakaan vasemmistoliitosta kiinni. Hän korosti lähtökohtana sitä, että sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on yksiselitteisesti säilytettävä kunnilla.
Tällä kertaa vaalikampanjointi on sujunut reilun pelin hengessä. Ylilyöntejä ja loan heittoa ei ole tapahtunut ainakaan suuressa mitassa. Vaalien alla on myös keskusteltu pitkälti olennaisista kuntapolitiikkaan liittyvistä asioista ja ennen muuta erilaisten palvelujen tarjoamisesta kuntalaisille.
Ennakkoon kuntavaaleissa on äänensä antanut hieman enemmän kuntalaisia kuin neljä vuotta sitten. Paljolti parin viimeisen päivän kampanjoinnista sitten riippuu, ylletäänkö nyt viime vaalien tasolle, jolloin ääntänsä käytti vain 61,2 prosenttia äänioikeutetuista.
Vaalien voittaja on se, joka pystyy vakuuttamaan äänestäjän kyvystään kantaa vastuuta myös edessä olevina vaikeina aikoina.
Nyt on viimeiset hetket saada liikkeelle niin vielä epäröivät kuin perinteisetkin kannattajat.